Bosna i Hercegovina     | 31.01.2020. 17:52 |

Skupština usvojila zaključke o zdravstvenom stanju i stanju sigurnosti u HNŽ-u

FENA Denis Leko

MOSTAR, 31. siječnja (FENA) - Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na sjednici održanoj u petak u Mostaru većinom glasova usvojila je među ostalim i Prijedlog zaključaka o stanju sigurnosti na području HNŽ-a te Prijedlog zaključaka o zdravstvenom stanju stanovništva HNŽ-a.

Zaključcima, vezanih za stanje sigurnosti na području ove županije se, među ostalim, nadležni organi županije zadužuju da provedu procedure za izbor i imenovanja Nezavisnog odbora za izbor i reviziju, direktora policije, Javno žalbenog biroa, Policijskog odbora i Disciplinske komisije.

Zadužuju se također i Vlada HNŽ-a i županijski MUP da nastave aktivnosti na popuni nedostajućih policijskih službenika i materijalnom opremanju policije HNŽ-a.

Skupština HNŽ-a je od nadležnih institucija BiH također zatražila poduzimanje adekvatnih mjera na zaštiti granice BiH s ciljem sprječavanja ilegalnih migracija, a MUP HNŽ-a i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa HNŽ-a se zadužuju da nastave aktivnosti na organiziranju predavanja i obuka u školama na području ove županije koji će sadržavati teme iz područja sigurnosti.

Zaključakom koji se odnosi na stanje sigurnosti u prometu, županijska Vlada je zadužena da izvrši analizu stanja sigurnosti u prometu i napravi program postavljanja stacioniranih stanica za mjerenje brzine kretanja motornih vozila na cestama u ovoj županiji s ciljem prevencije i smanjenja broja prometnih nesreća.

Skupština je također zadužila županijsku Vladu i nadležna ministarstva da naprave program mjera na sprječavanju i suzbijanju prosjačenja u HNŽ-u te da osiguraju realizaciju tog programa.

Zaključcima vezanim za zdravstveno stanje stanovništva u HNŽ-u se, među ostalim, županijska Vlada zadužuje da osigura kontinuirano financiranje preventivnih programa "Rano otkrivanje raka dojke" i "Rano otkrivanje bubrežnih bolesti".

Vlada se također zadužuje da svake naredne godine osigura financiranje još jednog preventivnog programa vezanog za prevenciju malignih oboljenja i kardiovaskularnih bolesti.

Skupština je usvojila također zaključak kojim je Vlada zadužena da podrži kontinuiranu edukaciju roditelja i medicinskog osoblja, a koja se odnosi na obveznu imunizaciju s ciljem postizanja bolje vakcinalne pokrivenosti na području ove županije.

Jedinim od zaključaka Vlada HNŽ-a je zadužena i da napravi i sprovede program edukativnih aktivnosti u obrazovnim ustanovama, a koji obuhvaćaju promociju zdrave ishrane i zdravih stilova života.

Skupštine HNŽ-a je danas usvojila i Nacrt Programa rada Skupštine HNŽ-a za 2020. godinu.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

U navijačkim neredima oštećeno 16 vozila, zaštitarska tvrtka se ispričala

Mediji objavili da su uhićeni napadači iz Stoca, MUP još nije potvrdio informaciju

Konjičani pucali na Jablaničane

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije