Bosna i Hercegovina     | 01.02.2020. 11:52 |

Banjalučkić: Službenike za mlade imaju 43 jedinice lokalne zajednice u FBiH

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 1. februara (FENA) – U Federaciji BiH samo 13 općina/gradova ima strategije prema mladima, dok je pohvalno da 43 jedinice lokalne zajednice imaju službenike za mlade.

Potvrdila je to Feni Jasmina Banjalučkić generalna sekretarka Vijeća mladih Federacije BiH, koje provodi analizu Zakona o mladima FBiH, koji je na snazi od 2010. godine. 

- Dosadašnji rezultati koje imamo pokazali su da je neophodno da se službenicima za mlade da mnogo više prostora za rad sa mladima jer su često posljednji na listi obaveza obzirom na širok spektar poslova kojom se službenici bave – rekla je Banjalučkić.

Analiza uključuje lokalne i kantonalne nivoe vlasti obzirom da ovaj Zakon veoma jasno govori o obavezama institucija vlasti na svim nivoima.

- Važno je da jedinice lokalne samouprave shvate koliko je važno da se Zakon implementira i na lokalnom nivou jer na taj način uistinu možemo govoriti o institucionalno organizovanoj brizi o mladima. Zato smo ove sedmice buduće izazove predstavili Savezu općina i gradova s kojim želimo u narednom periodu zajedno zastupati interese mladih - istakla je Banjalučkić.

Analizirajući Zakon o mladima namjera Vijeća je da razumije koje su to oblasti koje se najmanje implementiraju i kako već u ovoj  godini može kao organizacija biti dio korektiva koji daje konstruktivne prijedloge na ovom polju.

- Činjenica da samo dvije lokalne zajednice u FBiH u Komisiji za mlade pri općinskoj/gradskoj skupštini imaju i predstavnike lokalnih vijeća mladih je pokazatelj koliko su mladi uključeni u procese odlučivanja. Ovo je neophodno mijenjati na način da se poštuju zakonske odredbe. Neophodno je i da se prilikom objave javnih poziva za dodjeljivanje sredstava za projekte nevladinih organizacija omladinske organizacije prepoznaju kao posebno važne i da se izdvoje namjenska sredstva za njihove projekte. Trenutno 34 zajednice izdvajaju sredstva za projekte mladih, ali uglavnom kroz ukupne grantove za nevladine organizacije. Vrlo rijetko su to odvojeni grantovi - dodala je Banjalučkić.

Vijeće mladih FBiH će u narednom periodu raditi na setu preporuka za sve jedinice lokalne samouprave koje su dale doprinos izradi ove Analize kroz popunjavanje upitnika.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta