Bosna i Hercegovina     | 31.01.2020. 16:35 |

Aktivizmom i znanjem ekonomskih stručnjaka do socijalnog poduzetništva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Predstavnici Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Crvenog križa Općine Centar Sarajevo potpisali su Memorandum o saradnji, koji će doprinijeti razmjeni znanja i iskustava, ali i zajedničkom učešću u društveno korisnim projektima.

Saradnja je planirana za program stažiranja, gostujuća predavanja, treninge, istraživačke radove, te društveno odgovorno poslovanje. Ima za cilj provođenje edukativnih aktivnosti koje imaju teorijsku, praktičnu i razvojnu dimenziju.

Predsjednik predsjedništva Crevnog križa Općine Centar Sarajevo Bakir Nakaš zadovoljan je zbog prilike da ozvaniče saradnju s Ekonomskim fakultetom u Sarajevu.

Kaže da je osnovna ideja partnerstva da Crveni križ, kao nevladina, dobrotvorna i humanitarna organizacija, pokuša iznaći dodatna sredstva za finansiranje svoje socijalne djelatnosti.

- U Kontekstu socijalnog poduzetništva Crveni križ je socijalno orijentisana ustanova, ali joj nedostaje poduzetnička dimenzija. Nadamo se da ćemo, uz pomoć stručnjaka Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, kreirati okvir poduzetničke djelatnosti u kojem ćemo moći na djelotvoran način i u skladu sa zakonom ostvariti određene profite koje bismo reinvestirali u socijalno poduzetništvo - izjavio je.

Dekanica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Jasmina Selimović kaže da taj fakultet rado sarađuje s javnim i privatnim sektorom, ali i nevladinim i društvenim organizacijama.

- Dosad smo potpisali i realizirali saradnje s brojnim institucijama iz različitih sektora društva samo da bi naši studenti i nastavnici imali priliku dobiti širu sliku o tome kako ono što nauče u teoriji, tokom studiranja, zapravo funkcionira u realnom svijetu - kazala je.

Za Crveni križ kaže da je ugledna, tradicionalno prepoznata, socijalna institucija koja saradnjom s tim fakultetom želi razviti i implementirati projekte iz oblasti socijalnog poduzetništva.

Crveni križ će imati pomoć ekonomskih stručnjaka pri utemeljenju i izradi samoodrživih projekata, a Ekonomski fakultet dobiti pristup novim partnerima u istraživanju. Korist će imati i društvo u cjelini pri čemu su dalji razvoj znanja i djelovanja, te socijalni aktivizam naročito relevantni.

- Crveni križ, kao humanitarna organizacija, u Bosni i Hercegovini djeluje više od 100 godina. Obuhvata programe i projekte iz oblasti socijalne brige, prve pomoći, kućne njege, briga o starima, njega nemoćnih - navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Ekonomskog fakulteta. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Panel 'Statistika poljoprivrede, ciljevi i izazovi' povodom 70. godišnjice Ekonomskog fakulteta

Crveni križ Centar - Paketi za socijalno ugroženo stanovništvo

Novih 600 studenata na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta