Bosna i Hercegovina     | 31.01.2020. 15:27 |

Vlada SBŽ-a utvrdila Prijedlog zakona o turističkim zajednicama

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 31. siječnja (FENA) - Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) utvrdila je u petak
Prijedlog zakona o turističkim zajednicama, koji je, kako je rečeno, ključan za daljnji razvoj turizma u SBŽ-u, jer će, među ostalim, urediti rad turističkih djelatnika i omogućiti ubiranje prihoda od boravišnih pristojbi.

Kako je navadeno, zakon uređuje organizaciju sustava općinskih turističkih zajednica i Turisitčke zajednice na razini županije, njihov rad, ciljeve i načela financiranja, a omogućit će, među ostalim, obvezno prijavljivanje turista koji borave u SBŽ-u, što do sada nije bio slučaj.

Ministar gospodarstva Nisvet Hrnjić (SDA) podsjetio je da od 2014. godine SBŽ nema zakon o turističkim zajednicama, a time ni pravni temelj za naplaćivanje boravišne pristojbe.

- Nismo imali ni osnov da nekoga obvežemo na članstvo u turističkim zajednicama i sve to znači da godinama nemamo prihoda koji bi bili vraćeni, odnosno ubrizgani u turizam kao bitnu granu privrede. Ovim zakonom ćemo povećati kvalitet našeg turizma i uvjete boravka gostiju - kazao je Hrnjić novinarima.

Premijer Tahir Lendo (SDA) naglasio je da ovaj zakonski prijedlog, među ostalim, predviđa osnivanje općinskih turističkih zajednica i reorganiziranje postojeće županijske, te da će omogućiti ubiranje prihoda, što do sada nije bio slučaj.

- Jako je bitno da se reorganiziraju turističke zajednice i uvedu naknade od kojih će turizam imati koristi. Nakon prestanka važenja federalnog zakona, u proteklih pet godina nismo imali tih prihoda i sigurno smo izgubili milijunske iznose. Najvažnije je da se uredi poslovanje u turizmu, a iznos naknadna bit će zadovoljavajući i neće nikoga ugroziti - naglasio je Lendo.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture, mladih i športa Bojan Domić (HDZ BiH) istaknuo je da je prijedlog zakona dobio podršku Vlade nakon nekoliko intervencija, koje su, među ostalim, osigurale Turističkoj zajednici SBŽ-a nastavak djelovanja do planirane reorganizacije.

- Dobro je i to što će Vlada donijeti odluku o iznosu predviđenih nameta, kao i to što će u njihovom trošenju sudjelovati, upravo, oni od kojih se uzima novac, jer se veći dio vraća općinama - poručio je Domić.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Magoda: Usvojen Prijedlog Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja sedam institucija kulture

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

Grčka usvojila zakon o stranim univerzitetima, spriječeni protesti studenata

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta