Regija     | 31.01.2020. 13:16 |

Albin Kurti u ponedjeljak predstavlja prijedlog nove kosovske vlade

FENA Agencije

 

BEOGRAD/PRIŠTINA, 31. siječnja (FENA) - Mandatar za sastav kosovske vlade i vođa Pokreta Samoodređenje Albin Kurti upoznat će u ponedjeljak zastupnike Skupštine Kosova s prijedlogom svoje vlade, objavili su u petak prištinski mediji.

Odluku o zakazivanju sjednice usvojilo je tijekom jutra predsjedništvo kosovskog parlamenta, upravo u danu kad iz Prištine poslije dvodnevnog posjeta šef europske diplomacije Josep Borrell odlazi na razgovore s najvišim državnim dužnosnicima u Beograd.

Kurti je 20. siječnja od kosovskog predsjednika Hashima Thacija službeno dobio mandat za sastav vlade, premda pregovori Kurtijevog Samoodređenja s Demokratskom partijom Kosova (LDK) o koalicijskoj vladi traju praktički još iz prosinca prošle godine.

Predstavnici Srpske liste (SL), sestrinske stranke Srpske napredne stranke (SNS) srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, priopćili su u četvrtak poslije sastanka s prvim čovjekom eurodiplomacije Borrellom da neće ometati formiranje vlade.

"Srpska lista neće stajati na putu formiranja kosovskih institucija, kako bi se čim prije ukinule (carinske) pristojbe i nastavio dijalog", priopćila je Srpska lista.

Predsjednik SL Goran Rakić poručio je poslije sastanka s Borrellom u Prištini da će SL "zahtijevati poštivanje prava srpskog naroda" jer, kao izborna pobjednica u srpskoj zajednici na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, očekuje mjesto u budućoj Kurtijevoj vladi.

Istodobno, SL je istaknula kako "vjeruje da će Borrell svojim autoritetom dati značajan doprinos normalizaciji odnosa Beograda i Prištine".
 
Od nove kosovske vlade, ma tko bude u Kurtijevom timu, očekuje se da nastavi dijalog s Beogradom, zamrznut koncem 2018. upravo zbog uvođenja carinskih pristojbi na robu iz Srbije, čije ukidanje Beograd postavlja kao ultimatum da se vrati za pregovarački stol.

Radio-televizija Srbije ocijenila je da su "zamah obnovi dijaloga" dali upravo dvodnevni posjet Borella Prištini i prošlotjedni posjet posebnog izaslanika američkog predsjednika Donalada Trumpa, veleposlanika SAS-a u Berlinu Richarda Grenella.

Pod Grenellovim je pokroviteljstvom u Berlinu sredinom siječnja potpisano i pismo o namjerama dviju strana za ponovnu uspostavu zračne linije Beograd-Prištine, a u potom je američki diplomat u Beogradu i Prištini dogovarao i obnovu željezničkog prometa, prenosi Hina. 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Većina zemalja Europske unije zalaže se za ukidanje mjera protiv Kosova

Bećirović ‘za’, Komšić 'suzdržan', Cvijanović 'protiv' prijema Kosova u Vijeće Evrope

Stano: Rezultat nedjeljnog referenduma ne doprinosi smirivanju tenzija na Kosovu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta