Bosna i Hercegovina     | 31.01.2020. 10:44 |

Veleposlanica podržala prosvjednike koji traže zatvaranje deponija Uborak

FENA Saopćenje

MOSTAR, 31. siječnja (FENA) - Veleposlanica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer posjetila je građane koji već mjesecima prosvjeduju ispred odlagališta komunalnog otpada na Uborku kod Mostara.

"Došla sam na licu mjesta vidjeti u kakvoj životnoj sredini živite i za što se borite. Zgrožena sam situacijom na terenu, ali i nedostatkom konkretnih mjera koje su nadležna tijela trebala poduzeti na rješavanju ovog velikog problema koji negativno utječe na zdravlje velikog broja ljudi", izjavila je tom prigodom švicarska veleposlanica.

Uime građanske inicijative "Jer nas se tiče" obratio se Nijaz Hodžić, koji je ponovio kako građani neće odustati od zahtjeva da se postojeće odlagalište sanira te da se pronađe nova lokacija za deponiranje otpada.

"Ovo nije lokalni problem, iako deponij naviše utiče na naše zdravlje, nego međunarodni. Nefiltrirane otpadne vode iz deponija ulijevaju se u rijeku Neretvu i završavaju u Jadranskom moru. To znači da ova deponija, koja sada radi bez ijedne dozvole, negativno utječe na poljoprivrednike doline Neretve, sve do njezinog ušća u Hrvatskoj. Ljudi su sve svjesniji onečišćenja i njihovi proizvodi sve teže nalaze kupca", ustvrdio je Hodžić.

Veleposlanica Rauber Saxer posjetila je i izložbu dječjih radova na temu zagađenja okoliša na kojoj se moglo vidjeti da su i djeca svjesna stanja u kojem se nalaze te su umjesto cvijeća i listova na granama naslikali plastične vrećice, priopćeno je iz inicijative "Jer nas se tiče".

"Bosna i Hercegovina je prekrasna zemlja, bogata prirodnim ljepotama i svi trebamo raditi na njihovom očuvanju. Problem s kojim se suočavate je ozbiljan i zahtjeva angažman svih nadležnih da bi se riješio na ispravan način i u razumnom roku", kazala je veleposlanica.

Naglasila je kako će osobno angažirati i inzistirati da se nadležni počnu odgovorno ponašati i izvršavati svoje obveze prema građanima.

"Ovo je još jedan od dokaza zašto Mostar treba izbore i to što prije. Građani imaju pravo na zdrav život i okoliš i ja ih u tome podržavam", poručila je Rauber Saxer.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo