Kultura     | 31.01.2020. 09:00 |

U okviru Festivala 'Sarajevska zima' koncerti u čast Beethovena

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - U okviru 36. Međunarodnog festivala "Sarajevska zima" bit će održani koncerti povodom 250. godišnjice rođenja Ludwiga van Beethovena.

Direktor "Sarajevske zime" Ibrahim Spahić sastao se sa muzičarima koji pripremaju koncerte, a tom prilikom je profesor Muzičke akademije Dragan Opančić najavio vrhunske muzičke događaje.

Opančić je kazao da će najbolji studenti Muzičke akademije, uspješni mladi pijanisti školovani u klasi koju vodi, predstaviti pet klavirskih sonata Ludwiga van Beethovena u Domu oružanih snaga BiH i na trgu Austrijske kuće.

- Birali smo djela koja oslikavaju sve tri faze Beethovenovog stvaralaštva: mladalačku-virtuoznu, zrelu-dramatičnu i kasnu-ezoteričnu – naveo je Opančić.

Spahić je izrazio radost zbog izvanrednog programa i naglasio da bh. talenti, sjajni muzičari i orkestri kao što je Sarajevska filharmonija, obrazovne muzičke institucije i sarajevska publika zaslužuju da se konačno izgradi koncertna dvorana na Marijin-dvoru u kojoj će moći stvarati nova djela, saopćeno je iz Pres službe Festivala.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U ponedjeljak u BKC-u u Sarajevu koncert za klavir i flautu

U Umjetničkoj galeriji izložba digitalnog slikarstva Kemala Hromića

Otvorena izložba art fotografije 'Fasade i interijeri gradova svijeta'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo