Regija     | 30.01.2020. 20:20 |

Borrell: Priznanje neovisnosti Kosova individualni stav svake članice

FENA Mladenka Krilic

PRIŠTINA, 30. siječnja (FENA) - Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell sastao se u Prištini s kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem. Borrell je prenio da je priznanje neovisnosti Kosova individualni stav svake države članice Unije.

On je kazao kako je došao u Prištinu kako bi ponudio suradnju Europske unije i povjerenje u Bruxelles u nadi da će ostvariti dobru suradnju u budućnosti, prenijela je Radiotelevizija Srbije.

Dodao je kako EU nije kompletna bez Balkana i da jer prioritet okončanje konflikata, što znači sigurnost i stabilnost za sve, a što je i interes EU.

Kosovski predsjednik Hashim Thaci je istaknuo da je jedinstvo Europske unije i Sjedinjenih Država ključ za postizanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine.

Borrell, međutim, ima drugačije mišljenje.

-Postoji pet europskih zemalja koje ne prepoznaju Kosovo i moj zadatak nije da ih ubijedim da ga priznaju. EU prepoznaje Kosovo, a ja predstavljam EU, a ne jednu zemlju i ponašam se kao predstavnik Unije – poručio je Borrell.

Prema njegovim riječima, ono što EU vidi i prepoznaje jeste odnos između Beograda i Prištine koji mogu da riješe samo te dvije strane.

Hashim Thaci se zauzeo za što brže ukidanje viza za žitelje Kosova. Borrell je na to rekao da što se Europske komisije tiče, u Prištini su ispunili sve tehničke uvjete za odobrenje vizne liberalizacije.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana