Bosna i Hercegovina     | 01.02.2020. 10:25 |

Rao: Ekonomski migranti iz Pakistana ne žele se vratiti u tu zemlju

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 1. februara (FENA) - Pakistan i Bosna i Hercegovina imaju veoma dobre bilateralne odnose u čijem je fokusu saradnja na međunarodnim forumima, privredna saradnja, kao i povećanje obima saradnje u različitim područjima kao što su odbrana, obrazovanje, turizam i kultura. Kazao je to u intervjuu za Fenu ambasador Islamske Republike Pakistan u BiH Muhammad Khalid Rao dodajući da postoje velike mogućnosti za unapređenje saradnje u brojnim oblastima.

Razgovarala: Hana Imamović

Kako je naglasio ambasador, Pakistan želi ojačati odnose s Bosnom i Hercegovinom u svim sektorima, jer je BiH važna zemlja na Balkanu, a s tim u vezi organizirane su posjete delegacija na visokom nivou.

On se osvrnuo na saradnju u oblasti privrede iznoseći podatak da je nedavno "Indeks jednostavnosti poslovanja 2020" Svjetske banke pozicionirao Pakistan na 108. mjesto od 190 država svijeta, što je napredak te zemlje budući da je prošle godine bila na 136. mjestu.

To pokazuje, kaže ambasador, značajno poboljšanje te privrednici iz brojnih zemalja imaju više povjerenja u ulaganja u Pakistan zbog poslovnog okruženja kojeg država nudi. Ambasador je pozvao i bh. investitore da iskoriste različite mogućnost takvog okruženja u Pakistanu.

Govoreći o turističkim potencijalima zemlje, napomenuo je da je Vlada Pakistana stavila turizam među prioritete i, s obzirom da se percepcija o Pakistanu širom svijeta postepeno mijenja, postoje mnogi razlozi koji navode na zaključak da će Pakistan uživati snažan rast u turističkom sektoru i u narednom desetljeću.

Američki turistički časopis "Condé Nast Traveler" u decembru 2019. godine proglasio je Pakistan najboljom destinacijom za odmor u 2020. godini, a odabir je bio prema kriteriju da zemlja treba biti "geografski raznolika, da nudi različite sadržaje od eko-turizma do avanture kako bi zadovoljila sve vrste putnika“.

Osim toga British Backpackers Society (BBS), u decembru 2019. godine proglasio je Pakistan trećim najvećim potencijalnim svjetskim avanturističkim odredištem za 2020. godinu. BBS je rekao da je Pakistan dragulj za putovanja i trenutno je jedno od najuzbudljivijih svjetskih turističkih odredišta.

- To pokazuje da Pakistan nudi beskrajne turističke mogućnosti - kazao je ambasador Rao i pozvao ljude iz Bosne i Hercegovine da posjete Pakistan kako bi stekli jedinstveno iskustvo, posebno imajući u vidu jednostavnu viznu politiku.

U razgovoru za Fenu pakistanski ambasador osvrnuo se i na sve veći priliv migranata u BiH, među kojima su i oni iz Pakistana, kazavši da se radi o ekonomskim migrantima koji su došli u BiH nakon što su platili hiljade dolara krijumčarima i putovali od jedne do tri godine. Te osobe se, napominje, ne žele vratiti u Pakistan.

Kako je potvrdio, Ambasada često pokušava stupiti u kontakt s migrantima smještenim u prihvatnim centrima i pružiti im pomoć za njihov dobrovoljni povratak u Pakistan. U bližoj prošlosti 51 državljanin Pakistana vraćen je u tu zemlju uz pomoć Međunarodne organizacije za migracije.

Osim toga, Ambasada pruža podršku u procesu prebacivanja preminulih pakistanskih državljana i do sada je osam tijela prevezeno u Pakistan.

Ambasada je uputila poziv nadležnim ministarstvima u Pakistanu da se angažiraju na razbijanju mreže krijumčara i pojačaju nadzor na pakistansko-iranskoj granici kako bi se zaustavilo krijumčarenje ljudi.

- Razumijemo ozbiljnost situacije i nadamo se da će međunarodna zajednica nastaviti pomagati u pružanju humanitarne pomoći migrantima te pronaći odgovarajuće rješenje za to pitanje - naglasio je ambasador Muhammad Khalid Rao.

Pakistanski ambasador govorio je i o trenutnoj situaciji u području Kašmira koje je najvažnije pitanje između Indije i Pakistana, dvije države koje imaju nuklearno oružje.

To pitanje neriješeno je već 72 godine usprkos činjenici da su se dogodila tri rata i donesene su mnoge rezolucije Ujedinjenih nacija, ali Indija ne želi odobriti pravo Kašmiru na samoopredjeljenje iako mu to omogućava rezolucija UN-a 39 (1948).

Osam miliona stanovnika Kašmira pod opsadom je oko milion pripadnika indijskih snaga sigurnosti koji su im uskratili slobodu kretanja, kao i pristup društvenim mrežama, kazao je ambasador.

- U Indiji je trenutno na snazi vladavina ekstremnih hinduista koji propagiraju "hindutvu" (hegemonija hinduističke ideologije) koja ne tolerira postojanje drugih zajednica. Indija je ukinula poseban status Jammu i Kašmiru i uklonila članove 370 i 35A iz svog Ustava u augustu 2019. godine - pojasnio je.

Kako je naveo, strahuje se da će vladajuća stranka pokušati promijeniti demografiju Kašmira i pretvoriti ga u područje hinduističke većine. To bi ostavilo velike posljedice za Kašmir, Pakistan i Indiju, za mir i sigurnost u regiji i šire, ali ponajviše za muslimane i ostale etničke i vjerske manjine u Indiji.

U intervjuu za Fenu ambasador Islamske Republike Pakistan u BiH Muhammad Khalid Rao stoga je zaključio da je jedino moguće rješenje spora u Jammu i Kašmiru provedba rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda za slobodno izjašnjavanje o tom pitanju u skladu s težnjama naroda Kašmira.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Kremlj odbio reći da li će Putin dati intervju Tuckeru Carlsonu

Nerin Dizdar za BHRT: Stranački 'draftovi zapisnika' zbunjuju javnost

Čavara: Trebamo pojačati rad na europskom putu za šta imamo potpuni konsenzus (VIDEO)

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'