Svijet     | 30.01.2020. 16:51 |

Rekordne vrućine prognozirane za narednih pet godina

FENA Internet

LONDON,  30. januara (FENA) – Predviđa se da će narednih pet godina biti najtopliji period otkako se mjere temperature, saopćio je u četvrtak britanski Meteorološki zavod, upozoravajući na mogućnost da se na Zemlji probije temperaturni limit uspostavljen Pariškim sporazumom od 1,5 stepeni Celsiusa prije 2024. godine.

- U redovnoj „dekadnoj prognozi“ koja predviđa klimatske trendove, zavod navodi da će svaka godina između 2020. i 2024. biti od 1,06 do 1,62 stepena Celsiusa toplija od istorijskog prosjeka.

Meteorološki zavod je prognozirao da će najtoplija izmjerena godina, 2016., vjerovatno biti nadmašena u tom vremenskom okviru.

-  Posljednja petogodišnja prognoza ukazuje na nastavak zagrijavanja, u skladu s visokim nivoima stakleničkih gasova – izjavio je  Doug Smith, naučnik Meteorološkog zavoda i ekspert za dekadne prognoze.

 - Nepreciznosti postoje u okviru te prognoze, ali se očekuje da će većina regija biti toplija, i taj model ukazuje na pojačano zagrijavanje, posebno dijelova Evrope, Azije i Sjeverne Amerike,  produžujući postojeći trend - kazao je Smith, prenosi AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sanchez: Izraelski rat u Gazi 'riskira destabilizaciju cijelog svijeta'

U BiH jutros sunčano, u Bihaću u 8.00 sati 20 stepeni

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana