Kultura     | 30.01.2020. 14:53 |

Izložba u Muzeju Jevreja posvećena 75. godišnjici oslobođenja Aušvica

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Najozloglašeniji logor u Drugom svetskom ratu Aušvic oslobođen je prije 75 godina. Do trenutka u kojem su na njegovo tlo stupile sovjetske trupe 27. januara 1945, u Aušvicu je ubijen 1,1 milion ljudi, većinom Jevreja. Tim povodom danas je u Muzeju Jevreja u Sarajevu otvorena izložba "75 godina od oslobođenja Aušvica" autora Elija Taubera.

Tauber je, podsjetivši na godišnjicu oslobađanja zloglasnog logora, naveo da je Aušvic ostao zapisan i u analima Bosne i Hercegovine jer su tamo stradali i njeni građani i to ne samo Jevreji nego i pripadnici svih naroda i religija iz BiH.

Izložba je, kako je naveo, nastala kao rezultat njegovog istraživanja u Arhivu Aušvica, a  odnosi se na stanovnike iz BiH koji su tamo stradali.

- Izložba je i dio inicijative Ministarstva civilnih poslova gdje sam postavljen za koordinatora isped BiH za novu postavku u paviljonu 17 u Aušvicu - kazao je Tauber.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci ističe da izložba prikazuje tek mali dio sudbina Jevreja iz BiH stradalih za vrijeme holokausta.

- Svi govorimo da je istorija učiteljica života, a očito je da smo mi loši đaci jer nam se genocid ponavljao i nakon holokausta - u Kambodži, Ruandi te na žalost i u Bosni i Hercegovini. To je ono što treba stalno govoriti i spominjati jer da smo više govorili možda nam se ne bi ni Srebrenica desila. Nikad nije kasno da se nauči, podsjeti i drži na umu da drugi i drugačiji nije naš neprijatelj. Da nije neko koga treba likvidirati - podvukao je Finci.

Generalna skupština UN-a je 2005. godine usvojila rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Obilježava se 27. januara, na dan kada su 1945. godine snage Crvene armije oslobodile Aušvic.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'