Bosna i Hercegovina     | 30.01.2020. 14:49 |

Aćić: Za povratak u RS i FBiH više od 360.000 KM iz budžeta RS-a

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 30.januara (FENA) - Predstavnici Sekretarijata RS-a za raseljene osobe i migracije i općina iz oba bh. entiteta potpisali su danas u Banjoj Luci sporazum o saradnji na realizaciji redovnog programa za rješavanje problema izbjeglih, raseljenih osoba i povratnika.

Ukupna vrijednost projekta je 287.481 KM za lokalne zajednice u RS i 80.000 KM za općine u Federaciji BiH i to Živice, Mostar i Čapljina.

Vršilac dužnosti direktora Sekretarijata za raseljena lica i migracije Marko Aćić rekao je da se radi o sredstvima za sufinansiraje projekata infrastrukture za povratnička naselja u lokalnim zajednicama.

U RS je to u sredinama gdje su se vratili Bošnjaci i Hrvati, a u Federaciji u mjestima gdje su se na povratak odlučili Srbi.

Sporazumi su danas potpisani s predstavnicima Novog Grada, Vukosavlja, Vlasenice, Mrkonjić Grada i Laktaša, ranije s predstavnicima Banje Luke i Doboja, dok će sa Bosanskom Gradiškom biti potpisan naredne sedmice.

Aćić je na konferenciji za novinare, nakon potpisivanja sporazuma, najavio da će i u ovoj godini biti nastavljeno potpisivanje ovakvih sporazuma.

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković istakao je da će ta lokalna zajednica dobiti 20.000 KM za nastavak izgradnje puta u povratničkom naselju Višća, dok će za Vukosavlje biti dodjeljeno 29.500 KM za rekonstrukciju raskrsnice u povratničkoj Mjesnoj zajednici Pećnik.

Vršilac dužnosti direktora Sekretarijata za raseljena lica i migracije Marko Aćić je, u povodu izjave entitetskog potpredsjednika Josipa Jerkovića, da će Hrvati u RS tražiti pravičnu naknadu štete pretrpljene u prošlom ratu, rekao da to planira i RS da učini za prostor Federacije BiH, kada su u pitanju Srbi.

-Pitanje za nadležne na nivou BiH jeste zašto se do 2020. nije napravio fond za kompenziaciju, koji je predviđen Dejtonskim sporazum - rekao je Aćić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Johnson: Zastupnički dom razmatrat će američku pomoć Izraelu i Ukrajini kao odvojeni zakon

Islamska zajednica u Gazi podijelila bajramske pakete

Humanitarne grupe ne mogu učiniti ništa da zaštite osoblje u Pojasu Gaze

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana