Sport     | 30.01.2020. 14:52 |

Općina Centar izdvojila 3.000 KM za Sportsko društvo slijepih i slabovidnih KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić uručio je predsjedniku Sportskog društva slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo Kenanu Kuduzu zaključak kojim se iz budžeta Općine Centar izdvaja 3.000 KM za podršku radu ovog sportskog društva.

Kuduz je naglasio da će donirana sredstva iskoristiti za organizaciju sportskih aktivnosti koje društvo planira realizovati tokom ove godine.

- Dio sredstava ćemo iskoristiti za organizaciju međunarodnog turnira u govornom pikadu gdje učestvuje do deset ekipa iz pet država. Također planiramo organizovati tradicionalni šahovski turnir slijepih u povodu Svjetskog dana slijepih kojeg obilježavamo 15. oktobra. Planiramo i naše učešće na dva međunarodna turnira za slijepe u kuglanju i pikadu - izjavio je Kuduz.

Dodao je da ovo nije prva pomoć Općine Centar slijepima, jer je prošle godine ova općina finansirala nabavku opreme za zvučni pikado.

Sportsko društvo slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo broji između 80 i 100 članova koji zbog svog učešće u sportskim takmičenjima moraju plaćati članarinu, dok je za djecu i oko 420 članova Udruženja slijepih Kantona Sarajevo, koji se sportom bave rekreativno, članstvo besplatno. Među članovima ovog sportskog društva također se nalaze i ratni vojni invalidi i civilne žrtve rata.  

Načelnik Ajnadžić je ovom prilikom istakao koliko Općina Centar putem svojih nadležnih službi radi na poboljšanju kvalitete života slijepih i slabovidnih osoba.

- Ova lokalna zajednica je finansirala postavljanje zvučnih daktilnih traka na glavnoj šetnici kako bi olakšali kretanje slijepih i slabovidnih osoba i imamo namjeru da ovaj projekat proširimo i na naše parkove. Uradili smo i postavljanje uređaja za zvučnu semaforsku signalizaciju na najveće raskrsnice u Centru kako bismo slijepima olakšali prelazak ulice, te također realizujemo projekat nabavke potrebnih pomagala za slijepe i slabovidne osobe poput bijelih štapova, laptopa, satova i telefona, što naravno namjeravamo nastaviti i ubuduće - kazao je Ajnadžić. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Općina Novi Grad donirala 50.000 KM za pomoć narodu Palestine

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Pametna klupa poklon Gradu Ljubuškom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta