Bosna i Hercegovina     | 30.01.2020. 13:59 |

Obuka o izradi planova integriteta u obrazovanju na području USK

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 30. januara (FENA) - Misija OSCE -a u Bosni i Hercegovini je u saradnji s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona (USK), Agencijom za prevenciju korupcije (APIK) i radnim tijelom za borbu protiv korupcije Vlade USK organizirala obuku o izradi planova integriteta u obrazovanju za osnovne i srednje škole s područja ovog kantona.

-Strategija za borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini predviđa obavezu svih javnih institucija da svaka za sebe pristupi samoprocjeni podložnosti na korupciju i koruptivno dejstvo. Zato je cilj sastanka ili edukacije za predstavnike obrazovnih institucija da vidimo koja su to rizična područja u radu škola, kako da ta rizična područja izdvojimo i detaljno analiziramo, te da predvidimo mjere i preporuke kako da poboljšamo integritet u radu ovih institucija - naglasila je Ilma Vranac iz Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK).

Naglašeno je kako je izrada plana integriteta jedan od najvažnijih dokumenata prema strategiji ove kantonalne vlade, te da je ona u završnoj fazi.

-S obzirom da smo svjesni prisutnosti korupcije, ali i manjeg nivoa transparentnosti u radu i postupanju, resorno ministarstvo pokušava naći način i izraditi strategiju borbe protiv toga. Zbog toga je današnja edukacija posebno bitna, te nas raduje veliki odaziv predstavnika naših osnovnih i srednjih škola - naveo je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK Damir Omerdić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Usvojen Nacrt budžeta Unsko-sanskog kantona za 2024. 

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu