Ekonomija     | 30.01.2020. 13:55 |

Savić- Ghedira: BiH ima potencijal za razvoj maslinarstva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Veleposlanica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Španjolskoj Danka Savić razgovarala je u srijedu sa izvršnim direktorom Međunarodnog vijeća za maslinovo ulje (International Olive Council – IOC) Abdellatifom Ghedirom.

Međunarodno vijeće za masline, čije je sjedište u Madridu, krovna je institucija za masline i maslinovo ulje u svijetu i ima 43 zemlje članice.

Razgovor je održan na inicijativu Veleposlanstva BiH u Madridu kako bi se prikupile informacije o organizaciji i mogućnostima članstva BiH u ovoj organizaciji. Veleposlanica Savić upoznala je izvršnog direktora Ghediru s tim da BiH ima potencijal za razvoj maslinarstva te da je područje Hercegovine, zbog klimatskih uvjeta, posebice pogodno za uzgoj maslina. Prema procjenama, oko 1,5 tisuća hektara zemljišta na području hercegovačkih općina ima predispozicije za razvoj maslinarstva.

IOC nije agencija Ujedinjenih naroda, ali Vijeće radi pod zaštitom UN-a i okuplja eksperte za maslinarstvo iz cijeloga svijeta. Izvršni direktor IOC-a Ghedira je kazao da je članstvo u organizaciji korisno za sve zemlje. Naime, članice imaju pravo na pomoć stručnjaka za maslinarstvo te dodjelu stipendija za studente agronomije koji su zainteresirani za usavršavanje u oblasti maslinarstva. Izrazio je nadu da će i BiH uskoro postati članicom IOC-a, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Čitluk: Miletićeva maslinova ulja ostvaruju vrhunske rezultate (VIDEO)

Ministar Hrnjić posjetio maslinare: Strategija poljoprivrede prepoznaje mlade i njihov rad

Maslinarstvo je grana budućnosti u Hercegovini - konferencija (VIDEO)

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'