Svijet     | 30.01.2020. 12:52 |

Sjeverna Koreja intenzivira napore u borbi protiv koronavirusa

FENA Internet

PYONGYANG,  30. januara (FENA) – Sjeverna Koreja intenzivira napore na sprečavanju širenja novog virusa iz Kine, dok izolirana zemlja blokira turističke posjete, smanjuje broj letova i mobilizira napore nadzora virusa, saopćio je u četvrtak zdravstveni zvaničnik Sjevera.

Kim Dong Gun, direktor u sjevernokorejskom ministarstvu zdravstva, izjavio je za Associated Press  da je Sjever poduzeo „snažne preventivne mjere kako bi onemogućio virus da uđe u našu domovinu“.

Kim je kazao da je antiepedemijska agencija Sjevera ojačala provjere na granicama, u lukama i aerodromima, dok zdravstveni radnici „ulažu sve napore u nalaženje, izoliranje i liječenje svih pacijenata i sviju na koje se sumnja da su zaraženi virusom“.   

- Lokalne vlade pod rukovođenjem centralne komisije za javno zdravstvo ulažu svu svoju energiju u blokiranje širenja koronavirusa – izjavio je Kim.

Sjeverna Koreja još nije izvijestila ni o jednom slučaju oboljenja od novog tipa koronavirusa prvi put uočenog u susjednoj Kini. U epidemiji se razboljelo na hiljade ljudi, od kojih većina u Kini, ali je Južna Koreja javila o šest slučajeva.

Pješaci i djeca šetali su ulicama Pyongyanga noseći na licima zaštitne maske. Liječnici u Trećoj bolnici prijestonice Sjeverne Koreje raspravljali su o vijestima o epidemiji virusa u Kini i u drugim zemljama.

Također u četvrtak, Južna Koreja je saopćila da su se dvije Koreje usuglasile da prekinu operacije njihovog ureda za vezu u mjestu Kaesongu dok se epidemija u potpunosti stavi pod kontrolu. Deseci južnokorejskih radnika vratili su se kućama u četvrtak navečer po lokalnom vremenu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Rusija tvrdi da je velikim silama potreban novi pristup Sjevernoj Koreji

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja prvi put u dva mjeseca ispalila balističke rakete u more

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'