Ekonomija     | 30.01.2020. 11:59 |

Lovrić otvorila Regionalni simpozij o planiranju kvalitete zraka u gradovima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ljiljana Lovrić danas je u Sarajevu prilikom otvaranja „Regionalnog simpozija o planiranju kvalitete zraka u gradovima“ istakla važnost Strategije aproksimacije propisa pravnoj stečevini EU u oblasti zaštite okoliša (EAS) BiH koju je usvojilo Vijeće ministara BiH u maju 2017.

Lovrić je kazala da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koordinira provedbu dva značajna projekta koji se tiču poboljšanja kvalitete zraka.

Prvi projekat je “Pomoć Bosni i Hercegovini u poboljšanju kvalitete zraka i upravljanju kvalitetom zraka” koji je rezultat dosadašnje suradnje Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA) i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kao i institucija Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko Distrikta, te kantona u FBiH.

Drugi projekat koji koordinira Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je EPPA projekat (EU Environment Partnership Programme for Accesion- Partnerski program za pristupanje EU) u oblasti okoliša. Opći cilj EPPA projekta je bolja primjena EU pravnog nasljeđa u oblasti zaštite okoliša na zapadnom Balkanu i Turskoj, u oblastima koje su relevantne za rješavanje prekograničnih pitanja zaštite okoliša.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je tradicionalno, duži niz godina, pokrovitelj tematskih regionalnih simpozija koje organizira Udruženje inženjera konsultanata BiH (UKI BiH). Ovaj simpozij je od izuzetnog značaja, pogotovo u periodu prekomjernog zagađenja zraka u svim većim gradovima u BiH.

Predavači na simpozijumu su ugledni eksperti iz BiH, iz susjednih zemalja (Srbija, Hrvatska, itd), kao i iz zemalja članica EU (Austrija, Slovenija, itd), te predstavnici akademske zajednice, institucija u BiH i predstavnici međunarodnih institucija (Svjetska banka, Švedska agencija za okoliš, itd), saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

EU postigla sporazum o jačanju standarda kvaliteta zraka

Počeo Simpozij Doma zdravlja Tomislavgrad i Hrvatskoga sestrinskog društva hitne medicine

Ilijaš, Sarajevo, Kakanj i Zenica i danas najzagađeniji gradovi u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo