Bosna i Hercegovina     | 29.01.2020. 16:39 |

Gudeljević - Pilgrim: ILO spreman pomoći projekte zapošljavanja u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. januara (FENA) - Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević razgovarala je u Sarajevu sa direktorom Ureda Međunarodne organizacije rada (ILO) za srednju i istočnu Europu Markusom Pilgrimom o projektima koje ta organizacija provodi u BiH, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova.

Pilgrim je informirao ministricu Gudeljević o aktivnostima koje su provedene u Bosni i Hercegovini, naglašavajući značaj projekta koji je implementiran u suradnji sa njemačkim GIZ-om i UNDP-om, koji financira Europska unija, a fokus  mu je na razvoju poduzetništva i zapošljavanju žena i mladih. Rekao je da je uspješno proveden projekt lokalnog partnerskog zapošljavanja u okviru kojeg je oko 2000 ljudi obučavano, a oko 600 je zaposleno. Pilgrim je najavio mogućnost za pokretanje druge faze projekta s ciljem suradnje sa lokalnim zajednicama u zapošljavanju.

Markus Pilgrim je podsjetio da je 2015.godine istekao Program dostojanstvenoga rada za Bosnu i Hercegovinu. Imajući u vidu da dokument definira suradnju pojedinih država sa ILO, izrazio je očekivanje da će novi dokument uskoro dobiti suglasnost svih razina vlasti.

Ministrica Gudeljević naglasila je da je stvaranje ambijenta u kojemu će mladi pronalaziti svoje mjesto u društvu i mogućnosti zapošljavanja, jedan od osnovnih prioriteta na kojem će raditi. Iskazala je i spremnost za daljnju suradnju sa Međunarodnom organizacijom rada na projektima zapošljavanja u Bosni i Hercegovini.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

MCP BiH - Poziv za prijave na online kurs istraživanja terapije karcinoma teškim ionima

Britanski ambasador u BiH Julian Reilly u nastupnoj posjeti Ministarstvu civilnih poslova BiH

Gudeljević: Povjesna borba žena još nije okončana

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana