Bosna i Hercegovina     | 29.01.2020. 16:10 |

Brkić-Tuhin: Jačati ekonomsku saradnju BiH i Indije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. januara (FENA) - Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike Indije za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Budimpešti Kumara Tuhina. 

Zamjenik ministra Brkić poželio je dobrodošlicu veleposlaniku Tuhinu i izvijestio o aktualnoj situaciji u BiH i aktivnostima kada su u pitanju europske i euroatlantske integracije.

Naglasio je da je prvih šest mjeseci ove godine odnosno razdoblje hrvatskog predsjedanja EU krucijalno za proces proširenja i ponovio značaj koji članstvo u EU ima za cijelu regiju, kako u sigurnosnom tako i gospodarskom smislu, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Istaknuo je zadovoljstvo kvalitetom političkih odnosa između BiH i Indije što je potrebno iskoristiti za jačanje ekonomske suradnje i porast trgovinske razmjene.

Brkić je istaknuo da bi unapređenju odnosa doprinijelo i ranije najavljeno otvaranje veleposlanstva Indije u BiH, te su na sastanku razmijenjene informacije o mogućnostima realizacije ove odluke.

Iskazao je zadovoljstvo što će i ove, kao i prošle godine Indija sudjelovati na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru, kao i na Međunarodnom festivalu "Sarajevska zima“, na kojima će predstaviti dio svoje ekonomije i kulture. Kao bitan element za unapređenje odnosa, zamjenik ministra je istaknuo i realizaciju razmjene posjeta na visokoj i najvišoj razini, te uputio poziv svom indijskom kolegi da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Veleposlanik Tuhina je ukratko informirao o političkoj situaciji u Indiji i odnosima sa susjedima. Saglasan je sa zamjenikom ministra da se nastave aktivnosti na povećanju ekonomske suradnje, povezivanju ljudi, kao i razvoju suradnje u oblasti obrazovanja, te stipendiranja studenata iz BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Novoimenovani ambasador Pakistana uručio kopije akreditivnih pisama

Webinar o povećanju vidljivosti ekonomske diplomatije MVP-a BiH i promovisanju mogućnosti ulaganja

Ministar Konaković primio u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Bahrein za BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'