Bosna i Hercegovina     | 29.01.2020. 15:34 |

Okerić: Zakasnili sa smjenom Vlade, ona je ipak uspjela ponuditi novi koncept

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 29. januara (FENA) - Nakon Izvještaja o radu Vlade Kantona Sarajevo, zastupnik Damir Nikšić danas je na sjednici Skupštine KS zatražio diskusiju o Izvještaju, jer kako je kazao, važno je znati zašto se traži smjena Vlade, te da odgovor pondude građanima Kantona.

Nakon toga je zastupnik Skupštine KS Elmedin Konaković tokom diskusije kritizirao stavove zastupnika iz SDA, DF-a, SBB-a koji, kako je kazao, moraju slušati svoje šefove i glasati za smjenu Vlade KS iako su svjesni činjenice da je Vlada dobro radila, ali, kako je kazao „vi mislite da ćete smijeniti Vladu, a vi ste se tek uvalili u belaj“.

- Stranke na vlasti su uništile institucije i vi imate samo zaštitu stranaka, ne i institucija. Zbog tih paradoksa uništenih institucija i zaštite pod stranačkom kapom, mnogi računaju da će izbjeći odgovornost, ali nećete izbjeći odgovornost - kazao je pored ostalog Konaković.

Zastupnica SKS iz Naše stranke Vildana Bešlija je podsjetila da se Vlada KS pominje i u američkom Kongresu, jer je probudila interakciju s građanima koji su joj ukazali povjerenje.  Kazala je da su zadnjih 20 godine građani osjetili neki vid nepravde, „a proteklih godinu dana smo imali vladu zasnovanu na otvorenosti i transparentnosti uz mogućnost prihvatanja zrdavih kritika“.

Također je i zastupnik SKS iz SDP BiH Igor Stojanović kazao da je uprkos pritiscima stranaka na vlasti SBB, DF, SDA  - Vlada KS je štitila Ustav KS i donijela nadu građanima, te da ono što „oni nude je pogubno za građane KS“ te izrazio uvjerenje da građani neće na to pristati i da će na izborima znati za koga da glasaju.

I zastupnica SKS-a iz Naše stranke Nejra Dizdarević je podsjetila da je 'Fortina Vlada' imala bolju viziju sa programom #300 mjera a građani su mogli pratiti rad Vlade jer je bila transparentna, nije bila, kao ona prethodna otuđena i nedodirljiva. Navela je da je Vlada zatekla lažne diplome, haotičnu situaciju u javnom prijevozu, korupciju u institucijama te iako je godinu dana bilo malo da se svi sistemi dovedu u red, ali ova je Vlada ipak uradila vidljive promjene a građani su počeli da joj vjeruju.

Zastupnica SKS iz SDP BiH Segmedina Srna izrazila je bojazan da su opet došli u situaciju nesigurnosti, opstrukcije, te da je na snazi politika u borbi za vlast najbitnija. Kazala je da trenutno ne postoji strah od odgovornosti, već ekstaza za raspolaganjem resursima i novcem. Mi smo sami sebi najveći i jedini neprijatelji.

- Zakasnilo se sa smjenom Vlade jer je ona ipak uspjela ponuditi nivi koncept građanima: odlučnost u rješavanju problema građana, sprječavanje korupcije, odgovorno postupanje u kriznim situacijama, postala je ogledni primjer svim drugim vladama u kantonima i BiH i dobila sve pohvale međunarodnih institucija - zaključio je zastupnik Elvedin Okerić iz Naroda i Pravde.

Većina zastupnika iz SBB, DF-a i SDA nije pratila diskusiju, nakon koje bi trebalo biti održano glasanje o smjeni Vlade na čelu s Edinom Fortom.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom