Bosna i Hercegovina     | 29.01.2020. 15:33 |

Vlada HNŽ-a osigurala 200.000 maraka za preveniranje bubrežnih bolesti

FENA Saopćenje

MOSTAR, 29. siječnja (FENA) - Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) osigurala je 200.000 maraka za provedbu Program preveniranja i ranog otkrivanja bubrežnih bolesti, kojeg je prva i jedina u BiH, usvojila u studenom protekle godine.

 Na sjednici Vlade u srijedu u Mostaru iznova je istaknuto kako će provedbom Programa biti unaprijeđen sustav zdravstvene skrbi radi preveniranja nastanka bolesti, ranog otkrivanja i liječenja prema preporučenim standardima Europske unije, što će u konačnici dovesti do značajnog smanjenja smrtnosti i invaliditeta oboljelih od tih bolesti.

 Vlada je na sjednici utvrdila i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi koji će biti upućen u skupštinski postupak, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

 Govoreći o zakonima koji uređuju područja zdravstva, rada i socijalne skrbi, resorni ministar Goran Opsenica podsjetio je na to kako je Ministarstvo, u sklopu redovitih aktivnosti, ali i sukladno zaključku Skupštine HNŽ-a, izradilo cjelovitu analizu primjene Zakona o zaštiti obitelji s djecom.

 Temeljem izrađene analize, uz ranije povećan obujam prava iz tog zakona, podsjetio je kako je Vlada, također, prihvatila prijedlog kojim se od 1.1. 2020. godine povećao dječji doplatak, o čemu će, na sjednici koja će biti održana u petak, informirati i zastupnike u Skupštini. 

 S ciljem kontrole korištenja i eksploatiranja mineralnih sirovina na prostoru HNŽ-a i realiziranja ugovora o koncesijama, Vlada je usvojila Zaključak o zajedničkoj akciji vezanoj za kontrolu, korištenje i eksploatiranje mineralnih sirovina.

 Zaključkom se obvezuju Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da, u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, od ožujka 2020. godine, organiziraju koordinirane akcije s ciljem nadzora nad preradom, eksploatiranjem i korištenjem mineralnih sirovina.

 Na sjednici je usvojena Informacija Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša o radu i učincima inspekcije u 2019. godini cijeneći kako je tijekom protekle godine nastavljen intenzivan inspekcijski nadzor, te zaduživši Inspektorat da nastavi aktivnosti inspekcijskog nadzora s ciljem suzbijanja svih oblika nezakonitog ponašanja i stvaranja veće sigurnosti pravnih i fizičkih osoba, te građana s aspekta primjene zakonskih propisa u mjerodavnosti Ministarstva.

 Također je istaknuta potreba kontinuirane suradnje s jedinicama lokalne samouprave, ali i drugim razinama vlasti kako bi inspekcijski nadzor mogao dati još konkretnije rezultate. 

 Na prijedlog Ministarstva gospodarstva, Vlada je dala suglasnosti na više ugovora o koncesiji za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribuiranja električne energije za elektroenergetske objekte solarnih fotonaponskih elektrana.

 Ministar financija Adnan Faladžić upoznao je članove Vlade o tomu kako će, temeljem ranije donesene odluke o pomoći stradalima nakon nedavnih razornih potresa u Albaniji, koncem tjedna biti uplaćena sredstva u iznosu 50.000 maraka, navodi u priopćenju Vlada HNŽ-a.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'