Bosna i Hercegovina     | 29.01.2020. 14:45 |

Sastanak devet NVO u okviru projekta unapređenja socijalnih usluga

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. januara (FENA) - U okviru projekta "Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH" danas je u Sarajevu održan radni sastanak devet nevladinih organizacija (NVO) na kome su dvije nove NVO "Maja Kravica" iz Bratunca i "Luna" iz Rudog potpisale ugovore, te postale partneri tog projekta u promicanju važnosti zaštite marginaliziranih i socijalno ranjivih kategorija stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Projekat implementira CARE International Balkans, a financijski podržava CARE Češka i Vlada Češke, te Austrijska razvojna agencija.

Direktorica CARE International Balkans Sumka Bučan je kazala da je najvažnije da podrže sve ono što organizacije smatraju da je prioritet u pružanju socijalnih usluga. U prethodnom periodu su, kako je dodala, radili prvenstveno na jačanju nevladinih organizacija u tehničkom i organizacijskom smislu, a veći dio podrške odnosio se na razvoj njihovih kapaciteta, razvoj komunikacijske strategije, osmišljavanje novih usluga, podršku u implementaciji njihovih redovnih programa, ali i podršku aktivnostima koje kroz redovno finansiranje nisu mogli pokriti.  

- Pružanje socijalnih usluga je široka kategorija na kojoj pretežno rade nevladine organizacije, čiji rad naše vlasti ne prepoznaju i ne vrednuju, što se ogleda u nedostatku financijske podrške i ljudskih resursa, odnosno generalno kapaciteta. Kada je riječ o nastavku ovog projekta, on je trenutno u trećoj fazi i očekuje se više inovativnosti, što se posebno odnosi na upotrebu digitalnih tehnologija. U tom smislu očekuje se nastavak podrške Vlade Češke - dodala je Bučan. 

Udruženje "Duga" pruža podršku djeci i mladima iz marginaliziranih grupa, kao što su djeca romske zajednice, socijalno siromašne porodica, te djeca s teškoćama u razvoju. CARE International Balkans pružio je značajnu stručnu podršku ovom udruženju.

- Razvili smo strategiju komunikacije i strategiju zagovaranja, što nas je dodatno razvilo kao organizaciju, tako da možemo biti ponosni da smo napravili odličan rezultat kada je u pitanju podrška djeci s teškoćama u razvoju. Zajedno smo radili veliku kampanju "Trčimo za inkluziju" i ponovno podržali roditeljska udruženja, dobili logističku i tehničku podršku - kazala je direktorica Udruženja "Duga" Anka Izetbegović, saopćeno je iz CARE International Balkans. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorenje Regionalnog omladinskog kampa liderstva - Budućnost za mlade

CARE trogodišnjim projektom osnažio pet socijalnih preduzeća u BiH

Sastanak posvećen životnim stilovima mladih

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom