Regija     | 29.01.2020. 14:04 |

Razbijena međunarodna narko skupina koja je nabavljala drogu u Južnoj Americi

FENA Mladenka Krilic

ZAGREB, 29. siječnja (FENA) - Hrvatska policija je, u suradnji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Republike Hrvatske - Uskokom razbila međunarodnu narko skupinu čije članove tereti da su od 2018. iz Južne Amerike i europskih zemalja nabavljali veće količine droga, uključujući kokain i heroin koje su potom prodavali na ilegalnom tržištu u Sloveniji i Hrvatskoj.

Uskok je slijedom kaznene prijave Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta pokrenuo istragu protiv šestorice hrvatskih i jednog srpskog državljanina, izvijestili su Uskok i hrvatsko ravnateljstvo policije na svojim internetskim stranicama. 

U finalizaciji  akcije je po pisanju medija u nekoliko zemalja uhićeno ukupno 40-ak ljudi, najviše njih iz Hrvatske i Slovenije, koji su se bavili organiziranjem krijumčarenja droga.

Pripadnici skupine osumnjičeni su da su, djelujući po točno zadanim ulogama prodali najmanje četiri kilograma amfetamina za kupoprodajnu cijenu od 10,000 eura, 50 grama heroina za 1750 eura, 1250 grama kokaina za 43,750 eura te 9440 tableta ecstasy za 12,450 eura na čemu su zaradili najmanje 70 tisuća eura, objavili su policija i Uskok.

Terete ih da su se kupovinom, proizvodnjom, uvozom, izvozom te prodajom većih količina kokaina, heroina, amfetamina, ecstasyja i marihuane na slovenskom i hrvatskom ilegalnom tržištu bavili od siječnja 2018. do siječnja 2020.

Prethodno je jedan slovenski državljanin ustrojio zločinačko udruženje u koje je uključio najmanje šestoricu slovenskih državljana, a u to je udruženje povezao još trojicu koji su angažirali ostale pripadnike kriminalne skupine.

Organizator zločinačkog udruženja i prvookrvljeni navodno su nabavljali drogu iz europskih zemalja i Južne Amerike te su putovali i boravili u Španjolskoj i Južnoj Americi gdje su se povezali sa zasad nepoznatim ljudima radi organiziranja prevoženje kokaina morem. 

Organizacija krijumčarenja droge iz Južne Amerike uključivala je i niz aktivnosti, uključujući pronalazak sigurne luke za njeno iznošenje. Osim toga osumnjičeni su se u više zemalja, uključujući i Hrvatsku sastajali s potencijalnim prodavateljima i kupcima radi dogovaranja stalnog prevoženja droge u Sloveniju gdje su organizirali i nadzirali proizvodnju.

Također su uspostavili više skladišta za držanje i čuvanje droge iz kojih su je prodavali u Austriji i Hrvatskoj. Jedan od članova prevozio je drogu iz Zagreba u Opatiju i u Bosnu i Hercegovinu, a članovi organizacije također su organizirali prevoženje marihuane iz Slovenije u Austriju.

U akciji koju su hrvatsko Ravnateljstvo policije i Uskok, proveli sa slovenskim kolegama, na području pet hrvatskih policijskih uprava provedeno je 50 pretraga osoba, domova i drugih prostora pri čemu su pronađeni droga i novac, javlja Hina.

U sklopu međunarodnog kriminalističkog istraživanja, u odvojenim postupanjima je na području Austrije uhićen 59-godišnji hrvatski državljanin tijekom krijumčarenja 6647 grama marihuane, dok je na području Hrvatske uhićeno dvoje slovenskih državljana tijekom krijumčarenja kokaina, amfetamina, ecstasya, marihuane i hašiša.

Završni dio policijske akcije krenuo je jučer kad su obavljena uhićenja u Zagrebu, Istri, Primorju i Slavoniji.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Bračne i rođačke veze hrvatskih političarki i političara

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Uprava policije MUP-a TK oduzela 70 kilograma droge

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom