Svijet     | 29.01.2020. 15:09 |

Britanija predala EU dokumente o Brexitu, večeras 'oproštajna zabava' u EP

FENA Internet

BRUXELLES, 29. januara (FENA) - Britanski ambasador u Evropskoj uniji u srijedu je zvaničniku EU predao dokumente kojima se formalizira Brexit, satima prije nego što evropski poslanici potpišu sporazum po kome će Velika Britanija konačno napustiti blok u petak.

Tri i po godine nakon što su Britanci glasali za napuštanje EU, nasmiješeni Tim Barrow predao je dokument u tamnoplavom kožnom povezu s amblemom Ujedinjenog Kraljevstva pred zastavama Britanije i EU u sjedištu EU u Bruxellesu.

Evropski parlament trebao bi dati konačno odobrenje sporazumu o Brexitu u 18 sati po srednjoevropskom vremenu, nakon čega će evropski poslanici napraviti „oproštajnu zabavu“ za njihove 73 kolege koje napuštaju parlament.

Nakon dugačkih i često mučnih pregovora o razlazu, Britanija će u ponoć u petak po srednjoevropskom vremenu napustiti klub, kome se pridružila u 1973. godini, i nakon toga će britanske zastave biti uklonjene iz prostorija EU dok će zastave EU biti spuštene u britanskim uredima bloka.

Posljednjeg radnog dana kao člana Evropskog parlamenta, vodeći aktivista za Brexit Nigel Farage izjavio je novinarima da „nema povratka“ nakon što Britanija napusti blok.

Uz samo 11 mjeseci koliko je preostalo za prelazni status quo period koji ima za cilj ublažiti proces Brexita, novi pregovori će  uskoro početi o novim odnosima – koji pokrivaju sva polja od trgovine do sigurnosti – između dvije strane, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Evropski parlament poziva na 'trenutni i trajni' prekid vatre u Gazi

Evropski parlament odobrio značajan zakon o umjetnoj inteligenciji

Evropski poslanici 'duboko zabrinuti' planiranim izmjenama slovačkog krivičnog zakona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo