Magazin     | 29.01.2020. 09:24 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Saopćenje

MOSTAR, 29. siječnja (FENA) - 
 
- 1860. Rođen Anton Pavlovič Čehov, ruski pisac, jedan od najistaknutijih predstavnika novelističkog žanra u ruskoj i svjetskoj književnosti. Kao dramski pisac smatra se nenadmašnim majstorom atmosfere i dijaloga, a njegove drame "Galeb", "Tri sestre" i "Višnjev sad" i danas su na repertoarima svjetskih kazališta.

- 1872. Rođen Goce Delčev, vođa nacionalno-revolucionarnog pokreta u Makedoniji s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Poginuo je u borbi s Turcima 1903., tri mjeseca prije izbijanja Ilindenskog ustanka, čiji je početak odgađao smatrajući da je preuranjen i slabo pripremljen.

- 1886. Njemački inženjer Carl Benz patentirao je prvi uspješan automobil na benzin.

- 1889. Austrougarski princ prestolonasljednik Rudolf, jedini sin Franza Josepha I, nađen je mrtav zajedno s ljubavnicom Marijom Večerom u dvorcu Majerling kraj Beča.

- 1896. Emil Grab prvi upotrijebio terapiju zračenjem u liječenju raka pluća, primijenivši je u Chicagu na pacijentkinji Rose Lee.

- 1941. Umro Joanis Metaksas, grčki general i državnik. Kao premijer i ministar vojske 1936. raspustio je parlament i uspostavio ličnu diktaturu. U Drugom svjetskom ratu 1940. odbio je ultimatum fašističke Italije i organizirao otpor talijanskoj agresiji.

- 1942. Peru i Bolivija su potpisivanjem protokola u Rio de Janeiru okončali rat započet 1941. godine zbog sporne pogranične teritorije u području amazonske džungle, ali sporno pitanje time nije riješeno.

- 1950. Počela prva u nizu pobuna u Johannesburgu, izazvana rasističkom politikom vlade Južne Afrike.

- 1954. Umro Edhem Mulabdić, bh. književnik. Zajedno sa Safvet-begom Bašagićem i Osmanom Nuri Hadžićem pokrenuo list Behar 1. svibnja 1900., a 1903. i društvo Gajret. 

- 1959. "Uspavana ljepotica", jedna od najpoznatiji bajki svih vremena ekranizirana je u vidu crtanog filma.

- 1959. Danski putnički brod "Hans Hedtoft" udario je, ploveći pored obala Grenlanda, u ledeni brijeg i potonuo. Poginulo je 95 ljudi.

- 1989. Nakon sedam godina nesporazuma i međunarodne arbitraže, Izrael je vratio Egiptu grad Tabu na Crvenom moru, koji je okupirao u izraelsko-arapskom ratu 1967. godine.

- 1994. Austrijanka Ulrike Maier, dvostruka svjetska prvakinja u skijanju, umrla je od ozljeda dobivenih prilikom padu u natjecanju u spustu za Svjetski kup.

- 1996. Venecijanska operna kuća La Fenice izgorjela je u požaru, drugi put u 204 godine svoje povijesti.

- 2001. Umro Jean-Pierre Aumont, francuski kazališni i filmski glumac. Jedan je od rijetkih francuskih glumaca koji je napravio karijeru i u Hollywoodu.

- 2002. Predsjednik SAD-a George Bush izjavio je u američkom Kongresu da počinje rat protiv terorizma i upozorio da "osovina zla" koju čine Iran, Irak i Sjeverna Koreja prijeti miru u svijetu.

- 2005. Umro Ephraim Kishon, koji je preživio holokaust i postao jedan od najpoznatijih i najprevođenijih izraelskih pisaca. Među najpoznatijim knjigama su "Nije fer, Davide", "Kod kuće je najgore".

- 2012. Umro Nijaz Duraković, istaknuti bosanskohercegovački političar i profesor.

- 2019. Umro Zdravko Grebo, dugogodišnji profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Osnivač je Fondacije Otvoreno društvo BiH, Helsinškog parlamenta građana za BiH, te je autor četiri knjige i više od 150 članaka.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo