Bosna i Hercegovina     | 28.01.2020. 19:33 |

Roditelji bošnjačke djece iz Srebrenice sutra organizuju protest upozorenja

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 28. januara (FENA) - Gotovo 150 roditelja bošnjačke djece iz Srebrenice večeras su održali sastanak povodom diskriminacije njihove djece koja pohađaju „Prvu osnovnu“ školu u Srebrenici.

Naime, u ponedjeljak je u „Prvoj osnovnoj“ školi u Srebrenici proslavljena slava „Sveti Savo“, a na društevnim mrežama su se pojavile fotografije učenika koji veličaju srpske nacionaliste „četnike“ u prostorijama škole.

Predsjednik Savjeta roditelja bošnjačke djece Mirnes Zahirović kaže da su na sastanku dogovorili na koji način da reaguju na širenje mržnje, fašizma i nacionalizma u objektima škole.

- Ovo je bio skup nezadovoljni roditelja djece koja pohađaju „Prvu osnovnu“ školu u Srebrenici povodom posljednjih dešavanja koja su bila u školi. Za nas roditelje je to potpuno neprihvatljivo i mi ćemo sutra ispred škole održati jedan protest upozorenja na kršenje dječijih prava i diskriminaciju koja se događa u školi. Srebrenica je jedno jako osjetljivo mjesto i mi ne želimo upirati prstom u djecu koja su to uradila, a zna se odakle to dolazi, nama je žao te djece.  Mi roditelji smo odgovorni za svu djecu i pokušat ćemo preko Savjeta roditelja da razgovaramo s roditeljima te djece i da se suočimo s njima i da vidimo jel oni žele takvu budućnost nama i njima. Imam osjećaj da to nije stav većine roditelja, nego da su djeca apsolutno manipulisana i da se oni pokušavaju iskoristiti u druge svrhe – kazao je Zahirović.

Pored protesta upozorenja, roditelji bošnjačke djece sutra će Upravi osnovne škole predati neke zahtjeva, a jedan od ključnih zahtjeva jeste da se formira savjet roditelja.

- Protest upozorenja sutra je samo jedan čas, jer ne želimo da djeca izostaju s nastave, i predat ćemo svoje zahtjeve. Jedan od ključnih zahtjeva i prvi jeste da se formira savjet roditelja koji ima određenu ulogu u radu škole i dat ćemo rok sedam dana da vidimo da li će neko da odgovori na naš zahtjev, ukoliko ne, mi ćemo se ponovo sastati i definisati sljedeće korake – zaključio je Zahirović. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

Vučić: Srbija će se suprotstaviti svjetskim silama kada je u riječ o rezoluciji o Srebrenici

Sabor Islamske zajednice podržao usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana