Stranačke aktivnosti     | 28.01.2020. 19:33 |

Saopćenje za javnost Narod i Pravda

FENA Saopćenje

Iz Naroda i Pravde reagirali su na intervju predsjednika SDA Bakira Izetbegovića "Glasu Srpske" navodeći kako Izetbegović još jednom pokazuje da je zarad imenovanja odanih stranačkih kadrova, kakav je direktor Obavještajno-sigurnosne službe BiH (OSA) Osman Mehmedagić, spreman na ustupke svake vrste ne prezajući ni od trgovine vitalnim interesima Bošnjaka i BiH.

Spornim u Narodu i Pravdi smatraju i Izetbegovićevo relativiziranje agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima kroz priču o tome kako su „svi stradali“ i kako su „svi prošli patnju i desetkovanja“.

„Izetbegovićeve riječi da su ratovi 1990-ih izazvani raspadom Jugoslavije i potreba da se krene dalje, sramna su dimna zavjesa iza koje se nastoji osigurati podrška za odane stranačke kadrove. Raspad Jugoslavije nije izazvao ratove već je samo pogodovao velikosrpskom nacionalizmu da krene u ostvarivanje svojih najcrnijih namjera spram BiH i Bošnjaka. Uostalom, tih se godina toliko država raspalo, ali nigdje osim u BiH nije zabilježeno da je jedna država i jedna struktura počinila genocid. Izetbegović prvo sudski nije uspio dokazati agresiju i odgovornost Srbije za genocid, a sada takvo stanje prihvata i u svakodnevnom govoru. To je kukavičluk i dodvoravanje Dodiku, to je izdaja sjećanja i pamćenja na stradanje Bošnjaka. Sramno je izjednačavanje stradanja Bošnjaka Prijedora, Srebrenice, Foče, Višegrada... Ne negirajući bilo koje zločine, svi relevantni podaci govore kako je stradanje Bošnjaka neuporedivo, uostalom to je jedini narod na tlu Evrope koji je nakon Drugog svjetskog rata bio izložen genocidu. Istina o genocidu i agresiji je vitalni interes za BiH i Bošnjake i to nikada ne smije biti predmet političke trgovine“, stoji dalje u reagiranju Naroda i Pravde.

Iz Naroda i Pravde posebno spornim smatraju stav Bakira Izetbegovića da nema članstva BiH u NATO-u dok se o tome svi ne slože.

„Podsjećamo Izetbegovića da je nizom dokumenata i usvojenih zakona, koji su još uvijek važeći, jasno definirao opredjeljenje naše zemlje da započne i u konačnici i dovrši integracije u NATO. Ti zakoni su usvojeni na ustavan način, poštujući sve procedure za njih su glasali i zastupnici koji dolaze iz bh. entiteta Republika Srpska, uključujući i zastupnike SNSD-a. Posebno je problematično kada Izetbegović kaže da se o NATO putu još jednom moraju 'složiti i Srbi'. To je pristajanje na propagandu da je bh. entitet Republika Srpska isključivo vlasništvo Srba. Podsjećamo Izetbegovića da u tom bh. entitetu još uvijek žive i Bošnjaci i Hrvati, malo ih je, nažalost, a njihovoj malobrojnosti doprinosi i ovakva Izetbegovićeva politika“, navodi se u reagiranju Naroda i Pravde.

Prema navodima iz saopćenja Naroda i Pravde, SDA je svu nezrelost i krajnje namjere spram Bošnjaka u entitetu RS pokazala na slučaju „Senad Bratić“.

„SDA je omogućila SNSD-u da ima četiri delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH što mu, zajedno sa HDZ-om BiH, omogućuju punu kontrolu najviše zakonodavne institucije u BiH. S druge strane, SDA je tada dobila sasvim nebitnu poziciju potpredsjednika Narodne skupštine RS, poziciju sa koje je SNSD smijenio Senada Bratića čim im se za to ukazala prilika. SDA Bošnjake u RS-u koristi, tužno je to reći, samo za političku trgovinu, a to se vidjelo i na primjeru Izetbegovićeve najave o apelaciji o promjeni imena Republika Srpska. Predsjednik SDA tada je sramno najavio da će upravo bošnjački predstavnici u RS-u pokrenuti takvu apelaciju, iako je bilo više ovlaštenih osoba u Sarajevu koje su takvu istu apelaciju mogle pokrenuti. Od te Izetbegovićeve dimne zavjese, ispaljene prije tačno godinu dana, nije bilo ništa osim štete po Bošnjake u RS-u“, kaže se na kraju saopćenja Naroda i Pravde.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Narod i Pravda - Pošteni i fer izbori u interesu svih građana i svakog dijela Bosne i Hercegovine

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Omer Hujdur: Najviše energije ka evropskom putu uložio je vrh Naroda i Pravde

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom