Bosna i Hercegovina     | 28.01.2020. 17:48 |

Ministrica Turković i ambasador Field o nastavku saradnje nakon Brexita

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. januara (FENA) – Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je u nastupni posjet primila ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matthewa Fielda.

Ministrica Turković je ocijenila da su bilateralni odnosi između dvije zemlje vrlo dobri i dodala da BiH cijeni podršku UK reformskim i integracijskim procesima BiH.

Naglasila je značaj nastavaka te pomoći i nakon izlaska UK iz EU, posebno u oblasti socijalnih i ekonomskih reformi gdje ambasada UK u BiH zajedno sa Izaslanstvom Evropske unije u BiH ima važnu ulogu.

Istaknula je da su evropske i euroatlantske integracije vanjskopolitički prioriteti BiH, te da se paralelno velika pažnja posvećuje razvitku dobih odnosa sa susjedima i u regiji.

Ambasador Field čestitao je ministrici Turković preuzimanje dužnosti ministrice vanjskih poslova i zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara i poželio joj sreću u predstojećem radu.

Istaknuo je da izlazak UK iz EU, koji će se desiti zadnjeg dana januara ne znači manje britanskog prisustva i podrške Bosni i Hercegovini. UK poštuje odluku BiH da radi na pridruživanju EU i zato će nastaviti saradnju, programe i angažman u BiH.

Na sastanku je razgovarano o budućim posjetima na visokoj razini, međusobnim potporama u kandidaturama u međunarodnim organizacijama i tijelima i drugim aktualnim temama, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Novoimenovani ambasador Pakistana uručio kopije akreditivnih pisama

Webinar o povećanju vidljivosti ekonomske diplomatije MVP-a BiH i promovisanju mogućnosti ulaganja

Ministar Konaković primio u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Bahrein za BiH

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine