Bosna i Hercegovina     | 28.01.2020. 17:41 |

Ministrica Gudeljević razgovarala sa ambasadorima Turske, Japana i Mađarske

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. januara (FENA) – Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovne Ankica Gudeljević razgovarala je na odvojenim susretima sa ambasadorima Republike Turske, Japana i Republike Mađarske u Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovora sa ambasadorom Republike Turske Haldunom Koçom naglašena je dobra saradnja dvije zemlje, a ambasador Koç je poseban interes iskazao za saradnju u području zdravstva, te izrazio spremnost Turske za pomoć u zdravstvenom zbrinjavanju migranata, posebno ističući aktivnosti koje na terenu u centrima za smještaj migranata vodi turski Crveni polumjesec.

Informirao je ministricu Gudeljević da o projektima obnove kulturno-historijskog naslijeđa koje je Turska vodila u BiH, te najavio mogućnost postizanja sporazuma o međusobnom otvaranju kulturnih centara između BiH i Turske.

I u razgovoru ministrice Ankice Gudeljević sa ambasadorom Japana u BiH Hideyuki Sakamotom najviše pažnje posvećeno je projektima koje je Japan realizirao u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Sakamoto istaknuo je velika ulaganja Japana u područjima zdravstva, socijalne skrbi i naobrazbe, te naglasio da je u toku projekt izrade zajedničkog nastavnog plana za tjelesni odgoj za osnovne škole u BiH koji  finansira Vlada Japana.

Sakamoto je informirao je ministricu Gudeljević da su, s obzirom na održavanje olimpijskih igara ove godine u Tokiju, sport, zdrav život i aktivnosti mladih u središtu zanimanja njegove zemlje.

Ministrica Ankica Gudeljević u razgovoru sa veleposlanikom Republike Mađarske Krisztianom Posa najviše pažnje posvetila je mladima i obrazovanju.

Ambasador Posa rekao je da Mađarska daje 50 stipendija studentima i postdiplomcima iz BiH za školovanje u Mađarskoj, te apelirao na potpisivanje memoranduma između dvije zemlje kako bi studenti iz BiH u potpunosti iskoristili pogodnosti koje im Mađarska daje.

Ministrica Gudeljević u svim razgovorima istaknula je kao prioritet uspostavu dobre saradnje i koordinaciju sa svim nivoima vlasti kako bi realizacija izuzetno važnih projekata i sporazuma bila olakšana, saopćeno je iz Press službe Ministarstva civilnih poslova BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Ambasador Delmas i premijer Halilagić o projektima razvoja TK i jačanju saradnje

Ambasador Henk van den Dool pozdravio napore CIK-a BiH na uvođenju novih tehnologija 

Komšić primio akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Islamske Republike Iran u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo