Ekonomija     | 28.01.2020. 15:33 |

Mitrović-Ebibi: Saradnju u oblasti transporta podići na najviši nivo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. januara (FENA) - Ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorom Republike Sjeverne Makedonije Ekremom Ebibijem.

Zajednički je konstatovano da dobri i prijateljski odnosi dviju zemalja otvaraju značajan prostor za jačanje saradnje u oblasti transporta i komunikacija.

Rrazgovarano je o potrebi da saradnja u oblasti transporta bude podignuta na najviši nivo, pogotovo u oblasti realizacije projekata putne infrastrukture. Spomenuta je i mogućnost zajedničkog nastupa Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije prema fondovima Evropske unije kojima se finansiraju takvi projekti.

Naglašeno je da je potrebno nastaviti bilateralnu saradnju radi olakšavanja prometa i usluga u međunarodnom drumskom saobraćaju.

Također, bilo je riječi i o potrebi otvaranja stalne sedmične aviolinije Sarajevo - Skoplje, što bi značajno doprinijelo poboljšanju privredne saradnje dviju zemalja.

Mitrović se osvrnuo i na potrebu povezivanja željezničkom infrastrukturom, što bi, kako je naglasio, značajno podiglo nivo privredne saradnje i razmjene između zemalja regiona.

Sagovornici su se osvrnuli i na pozitivne efekte potpisivanja Regionalnog sporazuma o romingu, koji je omogućio značajno niže cijene rominga među zemaljama regiona.

S tim u vezi, rečeno je da je potrebno nastaviti raditi na provođenju tog sporazuma, prema kojem je od 1. jula 2021. predviđeno potpuno ukidanje rominga između država zapadnog Balkana, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Kandidati za predsjednika Sjeverne Makedonije predali liste s potpisima potpore

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo