Ekonomija     | 28.01.2020. 15:00 |

PD PFBiH-Odbor za ekonomsku politiku podržao zakon o visini stope zatezne kamate

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 28. januara (FENA) – Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici podržao je donošenje zakona o visini stope zatezne kamate, kojim se predlaže da se stopa zatezne kamate sa 12 smanji na 10 posto godišnje.

Potvrdio je to Feni predsjednik Odbora Husein Rošić, navodeći da je svrha ovog zakonskog rješenja jačanje likvidnosti privrednih subjekata, te je propisano da iznos obračunate zatezne kamate ne može biti veći od glavnog duga.

- Na ovaj način bit će olakšano privrednim subjektima plaćanje dospjelih obaveza, odnosno izmirenje glavnog duga – kazao je Rošić.

Nada se da će ovaj zakon sutra biti podržan na sjednici Predstavničkog doma, kao i izmjena Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje u FBiH, koju su također odobrili članovi Odbora.

Izmjenom tog zakona predloženo je da se utvrdi novi datum kao krajnji rok za verifikaciju računa stare devizne štednje, čime se stvaraju uslovi za propisivanje novog roka za verifikaciju potraživanja „starih deviznih štediša“ najkasnije do 31. decembra 2022. godine.

Osim navedenog, podržan je zakon o porezu na ugljovodonike u FBiH, čiji je cilj uvođenje ekstra poreza na profit iz industije istraživanja i eksploatacije nafte i plina u rasponu od 30 posto.

Data je saglasnost na Programa rada Predstavničkog doma, te prihvaćanje zaduženja po Ugovora o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju Projekta Javni prijevoz Sarajevo.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Marinković Lepić: Predstavnički dom mora biti mjesto ozbiljnog rada, a ne izvođenja performansa

Zukan: Zakonodavnopravna komisija razmatrat će dopune Zakona o radu u cilju legalnog rada studenata

Odbor za ekonomsku politiku podržao budžet FBiH, traži 20 miliona KM za onkološke pacijente

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana