Bosna i Hercegovina     | 28.01.2020. 14:32 |

MUP BPK: Stanje sigurnosti u 2019. godini bilo zadovoljavajuće

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 28. januara (FENA) – Stanje sigurnosti na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde u 2019. Godini može se ocijeniti zadovoljavajućim – kazao je na godišnjoj pres-konferenciji o ovoj temi komesar policije MUP-a BPK Goražde Adem Laković.

Istakao je da je u odnosu na 2018. godinu došlo do smanjenja broja krivičnih djela i registrovanih prekršaja te do povećanja saobraćajnih nezgoda.

- U prošloj godini ukupno je registrovano 101 krivično djelo, što je za 17 manje u odnosu na godinu prije. Bitno je istaći da u tom periodu nismo imali registrovanih najtežih oblika krivičnih djela: ubistava, silovanja, razbojništva i razbojničkih krađa. Ukupna rasvijetljenost krivičnih djela iznosila je oko 90 posto što je veoma zavidan procenat – kazao je Laković.

Najveći broj krivičnih djela odnosnio se na krađe i teške krađe, kao i na zloupotrebu opojnih droga. U oblasti posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga registrovano je 40 krivičnih djela, šest više nego u 2018. godini.

Registrovano je i 28 požara, tri samoubistva te pet slučajeva maloljetničke delikvencije. U oblasti javnog reda i mira zabilježeno je smanjenje broja prekršaja.

- Registrovano je 105 prekršaja protiv 115 lica što je za 21 prekršaj manje u odnosu na prethodnu godinu. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira na masovan i organiziran način – dodao je Laković.  

Naveo je da je u prošloj godini registrovano 77 saobraćajnih nezgoda, četiri više nego 2018. godine.

- Najveći broj saobraćajnih nezgoda, njih 57, dogodio se sa materijalnom štetom, 19 je bilo sa povrijeđenim licima u kojima je pet lica zadobilo teže povrede i 21 lice lakše. Jedna saobraćajna nezgoda za posljedicu je imala jedno smrtno stradalo lice. U 2019. godini izdata su 7.964 prekršajna naloga što je za 713 više nego u prethodnoj godini i podneseno 13 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka što je za 15 manje u odnosu na 2018. godinu – precizirao je Laković.

Komesar policije MUP-a BPK Goražde ocijenio je da je, statistički gledano, stanje sigurnosti tokom prošle godine bilo na visokom niovu te da su uz predan rad službenika Uprave policije tome doprinijeli i građani BPK Goražde s kojima je ostvarena dobra saradnja.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Srbija: Pritvor jednom od osumnjičenih za napad na četvoricu državljana Hrvatske

MUP: Posjet srbijanskog ministra Jasenovcu nije bio u programu

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana