Bosna i Hercegovina     | 28.01.2020. 12:19 |

Republika Srbija odbila vratiti novac bh. štedišama

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 28. januara (FENA) - Predsjednica Udruženja za zaštitu deviznih štediša u Bosni i Hercegovini Amila Omersoftić kazala je da je Republika Srbija odbila priznati povrat štednje u Invest i JIK banci Beograd za 1.400 štediša iz Federacije BiH te da su upućeni da prava dokazuju pred sudom u Beogradu.

Omersoftić je danas na pres-konferenciji najavila da će sutra doći na sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH te da će od predsjedavajućeg Mirsada Zaimovića zahtijevati pokretanje krivične prijave protiv direktora Agencije za privatizaciju FBiH Amera Bekrića, jer je štedišama izdao potvrde pogrešnog sadržaja u kojima se navodi da se njihova štednja nalazi u BiH, a ne u Republici Srbiji.

- Zbog tih potvrda ne možemo ostvariti svoje pravo da potražujemo svoje novce, sve dok se ne dokaže krivično djelo - poručila je Omersoftić.

Međutim, naglasila je da su neki od štediša dobili potvrde o naplati štednje u Beogradu, ali je istakla da imaju velikih problema u proceduri naplate, kao što su čekanje u redovima po 12 sati i isplate u osam rata za četiri godine.

Podsjetila je da oko 5.000 bh. štediša u srbijanskim bankama potražuje oko 28 miliona KM prijeratne štednje.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Udruženje za zaštitu deviznih štediša traži sigurnost za štediše iz FBiH

Reakcija Agencije za privatizaciju u FBiH na medijske istupe Amile Omersoftić

Omersoftić: Hitno spriječiti slanje zaštićenih podataka štediša u Srbiju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo