Regija     | 28.01.2020. 11:38 |

Zbog zagađenja zraka izvanredne mjere u Sjevernoj Makedoniji

FENA Cvita Kusić

SKOPLJE, 28. siječnja (FENA) - Vlada Sjeverne Makedonije zbog visoke razine zagađenja zraka u toj zemlji usvojila je niz mjera i  preporuka među kojima besplatan javni prijevoz, skraćeno radno vrijeme te aktivnosti na otvorenom.

 "Svim pravnim subjektima preporučuje se da oslobode radnih obveza trudnice, osobe preko 60 godina, kao i osobe s kroničnom astmom, one koje su imale srčani ili moždani udar i to bez obzira na godine", navodi se u vladinim mjerama.

 Također, zahtijeva se reorganiziranje radnog vremena za radnike koje rade na otvorenom tako da budu angažirani u režimu skraćenog radnog vremena od 11 do 17 sati.

  Od 18 sati u Skoplju je uveden besplatan javni prevoz, uključujući i autobuse privatnih prijevoznika se tu obustavljeni i svi građevinski radovi.

 Istovremeno, cijena javnog parking prostora u vlaništvu Gradskog parkinga povećana je dva puta sve do ukidanja izvanrednih mjera, a Grad Skoplje preporučuje zaposlenima da dolaze na posao gradskim prijevozom.

 Preporuka je i da se ne organiziraju sportska natjecanja i kulturna događanja na otvorenom prostoru.

 Vlada je obvezala sve organe i institucije državne uprave da smanje do 50 posto uporabu službenih automobila, a Ministarstvo za rad i socijalnu politiku u saradnji s Crvenim krstom i domovima zdravlja treba osigurati smještaj za beskućnike, prenosi Tanjug.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Habota: Evropska komisija poslala ključne poruke građanima i bh. vlastima

U Kantonu Sarajevo poboljšana kvaliteta zraka

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta