Bosna i Hercegovina     | 28.01.2020. 11:24 |

Delegacija italijanskog MUP-a iz sektora za azil u posjeti BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. januara (FENA) - Delegacija italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, sektora za azil, protekle sedmice započela je posjetu Bosni i Hercegovini u okviru projekta IPA II - Regionalna podrška upravljanju migracijama na zapadnom Balkanu i u Turskoj, faza II kojeg finansira Evropska unija.

Posjeta je realizovana u kontekstu napora UNHCR-a na jačanju kapaciteta institucija koje su nadležne za pitanja azila i migracija u BiH, te razmjene iskustava u upravljanju povećanim prilivom izbjeglica i migranata, kao i efikasnijim procedurama azila u ovakvoj situaciji.

- Izbor Italije bio je naročito zbog njihovog stečenog iskustva i znanja u oblasti upravljanja migracijama, prvenstveno kao tranzitne zemlje koja se polako pretvara u područje krajnje destinacije s poboljšanim sistemima i procedurama. Veoma sam zahvalna na ovoj produktivnoj saradnji Bosne i Hercegovine i Italije, te podršci Evropske unije u ovoj važnoj razmjeni - rekla je predstavnica UNHCR-a u BiH Francesca Bonelli.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH, Sektor za azil, Marijan Baotić izrazio je očekivanje da će uspostaviti trajniju saradnju s Italijom kao zemljom koja ima veliko iskustvo s ciljem poboljšanja sistema azila u BiH kroz rješavanja problema i pitanja pred kojim su se našle vlasti BiH.

- Poboljšanje sistema azila moguće je uvođenjem efikasnijih mehanizama i poboljšanjem tehnika intervjuiranja, istraživanja informacija o zemljama porijekla tražitelja azila, prepoznavanja ranjivih kategorija poput maloljetnika bez pratnje, žrtava trgovine ljudima i razvijanjem mehanizama za integraciju tih osoba u bh. društvo – kazao je Baotić.

Dodao je da su te aktivnosti dio napora Ministarstva sigurnosti BiH na zajedničkom doprinosu prema obećanjima koje je BiH podnijela na Globalnom forumu za izbjeglice u decembru 2019. godine u Ženevi.  

Plan posjete predviđa i posjete objektima za registraciju tražitelja azila, prihvatnim centrima, imigrantskom centru, te prostorijama u kojima se izbjeglice i migranti provjeravaju i gdje su zbrinuti.

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima u BiH Mirsad Buzar navodi da su italijanske vlasti donijele odluku kojom su obavezale sve regije da prihvate migrante i izbjeglice kako bi podijelile teret tako da krizu ne pogađaju samo određena područja u Italiji.

- Posjeta italijanskih kolega je vrlo važna kako bi upoznali naš sistem i način rada, te s kojim problemima se mi susrećemo. Italijanske kolege će također održati važne treninge u oblasti migracija i azila, te vjerujem da ćemo kroz tu razmjenu iskustava i znanja mogli doći i do određenih prijedloga za poboljšanje situacije u BiH - rekao je Buzar.

Italijanska delegacija je ukazala na izazove s kojima su se suočavali, posebno na početku situacije povećanog priliva migranata i izbjeglica, ali su i podijelili iskustva u iznalaženju načina da se prilagode situaciji, naglašavajući da je to stalni izazov, ali je ipak moguće njime upravljati.

Koordinacija među svim partnerima na nivou države i lokalnom nivou u vidu dijeljenja odgovornosti je istaknuta kao relevantan faktor za pravilno upravljanje migracijama, saopćeno je iz UNHCR-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Italijanski lijevi centar okuplja se za evropske izbore oko liste 'Sjedinjene Države Evrope'

'Braća Italije' premijerke Meloni i dalje vodeća stranka u Italiji

Oko 5,7 miliona ljudi u Italiji živi u apsolutnom siromaštvu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom