Ekonomija     | 28.01.2020. 09:59 |

Azijska tržišta - Potonule dionice izložene kineskom gospodarstvu

FENA Internet

ŠANGAJ, 28.siječnja (FENA) - Dionice tvrtki koje su visoko izložene kineskom gospodarstvu potonule su u utorak širom Azije  zbog utjecaja globalnih zabrana putovanja povezanih s novim izbijanjem virusa.

Nakon što su Sjedinjene Države i Kanada upozorile na put u Kinu odakle potiče novi koronavirus, australske dionice nastavile su se trgovati znatno niže nakon državnog praznika prethodnog dana. Referentni indeks S&P / ASX 200 pao je za 1,4 posto.

Dionice zrakoplovnih tvrtki i putničkih agencija bile su znatno niže uslijed zamrzavanja putovanja i putovanja iz druge najveće svjetske ekonomije, dok su kompanije s neizravnom izloženošću kineskih potrošačkih troškova u inozemstvu, poput kockarnica i luksuznih trgovaca, također propadale.

Južnokorejski proizvođači kozmetike izrazito ovisni o kineskim turistima koji dolaze u Seoul posrnuli su, pri čemu su Tonymoly i Able C&C u utorak izgubili više od 12 posto, odnosno 15 posto.

Japanska turistička tvrtka H.I.S. koja posjeduje zabavni park popularan kod kineskih turista u Nagasakiju, srušila se više od 14 postood početka prošlog tjedna, prenosi SEEbiz.

Dionice najveće australske aviokompanije Qantas Airways Ltd  u utorak su pale za 5 posto, dok je putnički agent Webjet Ltd pao 11 posto. Dvije najveće južnokorejske zrakoplovne kompanije, Korean Air Lines i Asiana Airlines, pale su za 6 i 5 posto. Japan Airlines (9201.T) izgubio je 7,9 posto, a aviokompanija ANA Holdings pala je za 6,0 posto.

Dvije najveće australske kasino tvrtke Crown Resorts Ltd (CWN.AX) i Star Entertainment Group ltd (SGR.AX), koje  dobivaju značajan dio prihoda od  kineskih kockara, pale su po 5 posto.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na trgovanju na Sarajevskoj berzi danas promet 77.417,40 KM

Promet na Banjalučkoj berzi danas 4.217,11 KM

Promet na SASE ove sedmice više od tri miliona KM

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu