Magazin     | 28.01.2020. 09:10 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 28. siječnja (FENA) - 

- 814. Umro Karlo Veliki, franački kralj i car Svetog Rimskog carstva. Tijekom vladavine ujedinio je veliki dio Europe čime je postavio temelje današnjoj Francuskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj. Naslijedio ga je njegov sin Ludovik I.

- 1225. Rođen sv. Toma Akvinski, talijanski dominikanac, filozof, teolog, crkveni naučitelj i svetac.

- 1547. Umro engleski Henri VIII. Nakon sukoba s papom, koji je odbio da poništi njegov prvi brak, oduzeo papi vlast nad crkvom u Engleskoj, proglasio 1534. sebe vrhovnim crkvenim poglavarem i utemeljio Anglikansku crkvu.

- 1573. Počela velika seljačka buna pod vodstvom Matije Gupca. Pobuna u krvi ugušena 09.02.1573., a njen je vođa zarobljen i nakon nekoliko dana umro od posljedica mučenja. 

- 1717. Rođen Mustafa III., osmanski sultan od 1757. do 1774. Cijelu vladavinu proveo je u pokušaju modernizacije države. Praktički cijela njegova vladavina je provedena u miru koji biva prekinut tek pred smrt, početkom rata s Rusijom.

- 1724. Petar Veliki osnovao Rusku akademiju znanosti i umjetnosti u Sankt Petersburgu. Bila je znana kao Sankt Peterburška akademija znanosti do 1917. godine.

- 1812. Rođen srpski državnik Ilija Garašanin, srpski književnik, političar i premijer, poznat kao autor velikosrpskog programa 'Načertanije'.

- 1813. Rođen Ivan Vukić, pomorski časnik i izumitelj torpeda.

- 1855. Lokomotiva na Panamskoj željeznici napravila je prvi svjetski transkontinentalni prelazak.

- 1887. Rođen Arthur Rubinstein, američki pijanist poljskog porijekla. Koncertirao je na mnogim turnejama širom svijeta. Bio je vrlo omiljen, snimio je mnogo ploča i napisao duhovitu autobiografiju 'Moje mlade godine'.

- 1912. Rođen Jackson Pollock, američki slikar, u početku ekspresionist, a kasnije prelazi na apstraktni izraz. U posljednoj fazi rada na platno kaplje boje kistovima, a ne slika u pravom smislu te riječi, pa je dobio nadimak "Jack Kapatelj". Poginuo je u 44. godini kada se autom zabio u drvo.

- 1935. Island postao prva zemlja u kojoj je legaliziran pobačaj.

- 1939. Umro irski pjesnik i dramski pisac William Butler Yeats, najznačajnija osoba irskog nacionalnog preporoda. Učestvovao je u javnom političkom životu i bio senator od 1922. do 1928. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1923. godine.

- 1957. Rođena Mirjana Karanović, srpska kazališna, televizijska i filmska glumica.

- 1958. Kompanija Lego iz Danske patentirala dizajn svojih kocki, koje su kompatibilne i s današnjim izdanjima. Do danas su proizvedene stotine milijardi Lego-kocaka (ukupan broj procjenjuje se na 560 milijardi, no svake se godine povećava za nekoliko desetaka milijardi).

- 1986. Space shuttle Challenger eksplodirao je 73 sekunde nakon lansiranja, pri čemu je poginulo svih 7 astronauta. Nakon nesreće američki svemirski program letenja space shuttleovima blokiran je na dvije i pol godine.

- 1994. Tri talijanska novinara Marco Lucchette, Alessandro Saha Ota i Dario Di Angelo poginuli su u Mostaru, gdje su došli snimati reportažu o utjecaja rata na djecu.

- 2001. Umro Ranko Marinković, hrvatski književnik i akademik. Poznata su mu djela 'Albatros', 'Oko Božje', 'Ruke', 'Poniženje Sokrata', 'Zajednička kupka' i druga.

- 2002. Umrla švedska književnica Astrid Lindgren, tvorac Pipi Duge Čarape. Napisala je više od 100 djela, a njezine knjige prodane su u više od 100 milijuna primjeraka.

- 2003. Umro Miloš Milutinović, jedan od najboljih jugoslovenskih nogometaša svih vremena.

- 2004. Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown donio odluku o novom ustroju Grada Mostara, kojim se uvode jedinstveno Gradsko vijeće i Gradska uprava te ukida šest općina.

- 2006. U Katowicama, u južnoj Poljskoj, srušio se krov dvorane u kojoj se održavala izložba golubova. Poginulo je 60, a ozlijeđena je 141 osoba.

- 2006. Umro Duško Trifunović, književnik, tekstopisac i televizijski autor. Slavu je stekao pišući tekstove za grupu Bijelo dugme, Vajtu, Zdravka Čolića, Arsena Dedića, Nedu Ukraden, Tešku industriju, Indexe.

- 2012. Umrla Đenana Buturović, bosanskohercegovačka književna povjesničarka, kulturni antropolog, folklorista i doktor književnih znanosti.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom