Bosna i Hercegovina     | 28.01.2020. 12:46 |

Obilježena 26. godišnjica stradanja talijanskih novinara u Mostaru (VIDEO)

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 28. januara (FENA) - U povodu 26. godišnjice stradanja trojice novinara talijanske državne televizije RAI Marca Luchetta, Daria D'Angela i Alessandra Ota, koji su poginuli 28. januara 1994. godine u Mostaru u eksploziji granate, u utorak je položeno cvijeće na mjestu njihove pogibije.

Polaganju cvijeća i odavanju počasti prisustvovali su ambasador Italije u BiH Nicola Minasi, predstavnici Grada Mostara, Misije OSCE-a u BiH, Dnevnog centra "Kuća otvorenog srca" te štićenici Dječijeg doma Mostar.

Govoreći o tom tragičnom događaju, ambasador Minasi podsjetio je kako su stradali novinari došli u Mostar za vrijeme rata kako bi pokazali svijetu šta se dešava u Mostaru, posebno djeci Mostara.

- Obilježavamo godišnjicu smrti naših talijanskih novinara, ali također želimo odati počast svim nevinim žrtvama rata. Čovječanstvo je prva žrtva rata i ove godine kada je 25. godišnjica genocida u Srebrenici i Daytonskog sporazuma moramo odati počast svim nevinim žrtvama bez obzira na "njihove strane" - kazao je Minasi.

Ocijenio je i kako je u svemu najvažnije djelovati na zaštiti mira.

- Želimo biti zaštitnici mira u društvu i da djelujemo zajedno u zaštiti mira na putu u Evropsku uniju - poručio je Minasi.

Predsjednica Dnevnog centra "Kuća otvorenog srca“ iz Mostara Sadeta Sefić istakla je kako od 2007. godine mjesto pogibije talijanskih novinara posjećuju brojni studenti i srednjoškolci iz cijele Italije.

- Ovo mjesto je do sada posjetilo više hiljada djece i omladine. Oni su danas zreli ljudi i sada dolaze sa svojim porodicama – kazala je Sefić.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su predstavnici iz kulturnog, javnog i političkog života Mostara, kao i brojni građani.

Novinara RAI-ja poginuli su 28. siječnja 1994. ispred zgrade u Ulici braće Fejića u eksploziji granate koja je ispaljena iz zapadnog dijela grada.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3946

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1_DLzis-8WGUwdZiT4bVP9izD6lS8Gu86

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!