Svijet     | 28.01.2020. 08:03 |

U Pekingu prvi smrtni slučaj od koronavirusa

FENA Internet

PEKING, 28. januara (FENA) - Kina je u utorak izvijestila o još 25 smrtnih slučajeva od nove virusne bolesti, povećavši ih ukupan broj  na  106.

Zdravstvene vlasti provincije Hubei, gdje je koronavirus prvi put otkriven u decembru, izvijestile su o još  24 smrtna slučaja, a  vlasti u Pekingu potvrdile su  prvi smrtnu slučaj u kineskoj prijestolnici, koja ima 20 miliona stanovnika prenosi Xinhua.

Riječ je o 50-godišnjem muškarcu koji je 8. januara putovao u grad Wuhan, izvorište epidemije, a sedam dana nakon povratka razbolio se, dobio groznicu i umro od zatajenja disajnog sistema.

Kineske vlasti službeno su potvrdile 2.744 slučaja oboljelih od koronavirusa koji je dosad odnio 81 ljudski život. 

Riječ je o 50-godišnjem muškarcu koji je 8. januara putovao u grad Wuhan, izvorište epidemije, a sedam dana nakon povratka razbolio se, dobio groznicu i umro od zatajenja disajnog sistema.

Kineske vlasti objavile su niz ograničenja za putovanja u Wuhan. Gotovo cijela pokrajina Hubei u kojoj se nalazi taj grad, postala je veliki karantin.

Dvadeset i četiri nova smrtna slučaja registrirana su u provinciji Hubei, epicentru zaraze, ali nijedan novi nije zabilježen izvan te regije, pojasnila je kineska vlada.

Dvadeset i devet slučajeva zaraze izvan Kine  je u desetak zemalja. Među ostalima, u SAD-u ih je pet, Australiji, Singapuru i Maleziji po četiri, a Francuska, Japan i Južna Koreji bilježe ih po tri. 

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske  objavilo je u subotu da u Wuhanu borave četiri državljanina Hrvatske, prenosi Hina.

 

Vlade Španije i Portugala objavile su u ponedjeljak da zajedno s Kinom i Evropskom unijom rade na tome da u domovine vrate svoje građane iz Wuhana.

 

Britansko ministarstvo (Foreign Office) u ponedjeljak je reklo da je svojim građanima u pokrajini Hubei ponudio izbor da sami odluče žele li ostati ili se vratiti.

Francuska je u nedjelju objavila da očekuje evakuaciju stotina od svojih 800 građana iz te regije  sredinom sedmice. Povratnici će morati u domovini 14 dana biti u karantinu.

Američki State Department je u nedjelju objavio da će evakuirati svoje osoblje iz konzulata u Wuhanu, a ponudit će i ograničen broj mjesta u  avionima privatnim američkim građanima.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo