Bosna i Hercegovina     | 27.01.2020. 17:03 |

Svečano obilježen dan Svetog Save u Drvaru

FENA Mario Loncar

DRVAR, 27. siječnja (FENA) -  U povodu Svetog Save i praznika srpske pravoslavne crkve koji je ujedno proglašen i za školsku slavu, a obilježava se 27. siječnja, u ponedjeljak su u Osnovnoj školi "Drvar" pogodnim programom učenici i djelatnici spomenute ustanove uz brojne goste obilježili Savin dan.

Učenici su izveli prigodne recitacije posvećene Svetom Savi, a uz bogat kulturno-zabavni program Sveštenstvo hrama Svetog Save su osveštali slavski kolač, te su naknadno obilježili i krsnu slavu hrama.

Tijekom njihovog zajedničkog susreta načelnica Općine Drvar Dušica Runić, svim učenicima, prosvjetnim djelatnicima  i zaposlenima u oblasti obrazovanja čestitala je školsku slavu Svetog Savu, a uputila je i čestitke sveštenstvu hrama Svetog Save povodom spomenute krsne slave hrama.

Obilježavanje Savinih dana je započelo u subotu gdje je u Javnoj ustanovi "Centar za kulturu i sport"- Radnički dom u Drvaru održana Svetosavska akademija. 

Akademiju posvećena Svetom Savi prvom Arhiepiskopu Srpskom otvorio je Episkop Bihaćko-petrovači i rmanjski Sergije koji je govorio o svetosavskoj poruci koja se osam stoljeća prenosi kao predanje srpske Pravoslavne Crkve.

U kulturno umjetničkom programu sudjelovali su članovi AKUD-a “Mira Lukač”, etno Ansambl "Uspomene" kao i druga kulturno umjetnička društva, grupe i pojedinci  s prigodnim recitacijama i glumačkim prikazima posvećenim Svetom Savi.

Inače, Sveti Sava kao školska slava, slavi se od 1840. godine, kada je to predložio Atanasije Nikolić, rektor Liceja u Kragujevcu.  U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za "patrona svih škola i da se najsvečanije proslavlja".

Sve do 1945. godine slavljen je Sveti Sava, a tada je, odlukom vlasti ukinut. Kao školska slava ponovo je počeo da se slavi 1990. godine.

Svetom Savi rođeno ime je Rastko Nemanjić. Bio je raški plemić iz vladarske obitelji Nemanjića, uticajni diplomata i prvi srpski prosvjetitelji i arhiepiskop autokefalne srpske žičke arhiepiskopije, zakonodavac, književnik i hodočasnik, ali i pre svega, bio je utemeljivač srpske crkve, države i školstva. Dan kada je umro 27. siječanja 1236. godine crkva je ustanovila kao praznik kojim se obilježava njegov život i djelo.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Ministrica Novković-Pećanac posjetila Dom zdravlja u Drvaru

Vlada HBŽ-a izdvojila 62.625 KM za saniranje štete nastale u olujnom nevremenu u Drvaru

U Drvaru proglašeno stanje elementarne nepogode

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'