Bosna i Hercegovina     | 27.01.2020. 16:07 |

Generalni štrajk radnika u zdravstvu na području BPK 5. februara

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 27. januara (FENA) - Generalni štrajk zdravstvenih radnika na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde počinje 5. februara i trajat će do ispunjenja zahtjeva - najavljeno je na današnjoj pres-konferenciji Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu BPK Goražde.

Predstavnici sindikata podsjetili su da nije postignut dogovor sa pregovaračkim timom Vlade BPK za potpisivanje kolektivnog ugovora. Naglasili su da su sve mogućnosti iscrpljene i da je štrajk neizbježan jer nije postignut dogovor o visini koeficijenata.

-Nažalost pregovori koji se vode već više od pet mjeseci nisu uspjeli i mi nismo imali drugog izbora već da donesemo jednoglasnu odluku o stupanju u generalni štrajk na području cijelog kantona. To je najnepopularnija mjera i dali smo sve od sebe da je izbjegnemo ali Vlada nije imala sluha, tako da smo prisiljeni na ovakav korak - kazao je predsjednik sindikata Emir Baščelija.  

Da je štrajk neizbježan ukazuje i sastanak koji su članovi Vlade BPK Goražde jutros održali sa predstavnicima gradske uprave i menadžmentima zdravstvenih ustanova u cilju, kako je istaknuto, osiguranja minimuma uvjeta za pružane zdravstvenih usluga građanima.

- Zaključak sa poslodavcima je bio da u slučaju štrajka kod potpisivanja sporazuma o minimumu poslova, pacijenti ne smiju biti ni u kojem slučaju ugroženi - kazao je ministar zdravstva Eniz Halilović.

Pregovarački tim Vlade BPK Goražde danas je pozvao Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu na zajednički sastanak, kako bi se u skladu sa zakonom formiralo Mirovno vijeće s ciljem postizanja dogovora i potpisivanja novog Kelektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva na području BPK Goražde, a u cilju nastavka pružanja zdravstvene zaštite za dobrobit građana BPK Goražde.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Ministarstvo zdravstva RH nakon 30 godina vraća psihologe u domove zdravlja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo