Bosna i Hercegovina     | 27.01.2020. 14:36 |

Salkić: Bošnjaci trebaju ignorirati obilježavanje slave Sveti Sava u školama RS

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 27.januara (FENA) - Učenici, nastavnici i roditelji Bošnjaci trebaju ignorisati obilježavanje slave “Sveti Sava” u školama u entitetu RS – smatra entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić.

On je ukazao da je današnje obilježavanje slave “Sveti Sava” u školama u bh. entitetu RS neprihvatljivo i predstavlja potpunu pravoslavizaciju obrazovnog procesa u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

-Učenici Bošnjaci i njihovi roditelji i ove godine su prisiljeni da prisustvuju i učestvuju u različitim sadržajima s potpuno srpsko - pravoslavnom ikonografijom. Na ovaj način direktno se vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja djece, učenika Bošnjaka i njihovih roditelja - upozorio je.

Dodao je nemaju ništa protiv da djeca, učenici bosanski Srbi i njihovi roditelji obilježavaju i slave ono što oni žele, osjećaju i smatraju da trebaju slaviti, ali s pozicije jednakosti i jednakih prava, neprihvatljivo je da se slava “Sveti Sava” nameće kao proslava svim učenicima, nastavnicima i roditeljima.

-Intenzivnije proslave slave ‘Sveti Sava’ u školama predstavlja dodatnu pravoslavizaciju obrazovnog procesa i pritisak na učenike Bošnjake i njihove roditelje. Uz konstantno negiranje bosanskog jezika, ova proslava je primjer koji oslikava stanje obrazovnog procesa u ovom dijelu Bosne i Hercegovine i jedan je od drastičnih primjera sistemske diskriminacije i svojatanja obrazovnog procesa samo za učenike Srbe, a tako i nastavnike.

Škole ovih dana podsjećaju na pravoslavne crkve. Na časovima likovnog crta se ‘Sveti Sava’, na časovima muzičkog pjevaju pjesme o ‘Svetom Savi’, a na časovima historije, jezika i književnosti se govori o ‘Svetom Savi’ - rekao je Salkić.

Ovaj pristup je, ističe, neprihvatljiv s aspekta ljudskih prava i sloboda i izbora u smislu vjerskih ubjeđenja i nacionalnog opredjeljenja.

-Žalosno je što o ugrožavanju dječijih prava, ali i prava njihovih roditelja šute mnogobrojne organizacije i institucije, koje bi trebale podići svoj glas protiv ove diskriminacije u obrazovnom procesu u bh. entitetu RS.

Šute ombudsmeni za ljudska prava i prava djece, šuti OSCE i OHR, iako se ovim procesima direktno ugrožava Anex 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, te grubo krši UN-ova Konvencija o pravima djeteta – rekao je on.

Šute i mnogobrojne druge organizacije, institucije i pojedinci u Bosni i Hercegovini, iako se, kako je rekao, ovakvim postupcima direktno krše član 38. Ustava bh. entiteta RS i član 10. Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, u kojima se definiše obrazovanje bez diskriminacije i pod jednakim uvjetima.

U zakonu se navodi da „u osnovnom vaspitanju i obrazovanju ne može se vršiti diskriminacija učenika, nastavnika i ostalog osoblja škole na osnovu rase, pola, jezika, religije, političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla, na osnovu invalidnosti ili na bilo kom drugom osnovu. U obrazovnom procesu u entitetu se radi upravo sve suprotno od ovoga što piše u zakoanu.

-Dilema koja se postavlja pred roditelje i učenike u ovakvom obrazovnom sistemu je: ostati ili otići. Čini se, da iz dana u dan, taj izbor, roditelji i njihova djeca, sve lakše pronalaze. Zbog svega navedenoga, pozivam sve nadležne institucije, međunarodne i domaće organizacije i pojedince, da se otkloni ovaj vid sistemske diskriminacije u obrazovnom procesu bh. entiteta RS.

U suprotnom, svake godine će biti sve manje učenika i njihovih roditelja Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Učenici i roditelji Bošnjaci ne trebaju da učestvuju u bilo kakvim aktivnostima oko obilježavanja slave Sveti Sava, a o eventualnim pritiscima i neugodnostima koje mogu imati zbog toga, treba da obavijeste nadležne institucije, organizacije i pojedince - rekao je Salkić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sve više škola zabranjuje korištenje mobitela, no hoće li doći do potpune zabrane u FBiH

U nekoliko škola na području KS dojave o postavljenim bombama

Još jedna škola u FBiH zabranila mobitele

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta