Svijet     | 27.01.2020. 13:52 |

U Kini prijavljena 2.744 slučaja upale pluća uzrokovane koronavirusom

FENA Internet

PEKING, 27. januara (FENA) - Kineske zdravstvene vlasti saopćile su u ponedjeljak da su u zemlji do kraja nedjelje prijavljena 2.744 potvrđena slučaja upale pluća uzrokovanog novim koronavirusom (2019.-nCoV), uključujući 461 u kritičnom stanju.

U nedjelju je zabilježeno 769 novih potvrđenih slučajeva, 3.806 novih sumnjivih slučajeva i 24 smrtna slučaja (24 smrtna slučaja su u pokrajini Hubei) , pokazali su podaci Nacionalne zdravstvene komisije.

Do kraja nedjelje, stanje upale pluća rezultiralo je ukupno 80 smrtnih slučajeva, ukupno se oporavila 51 osoba, a bilo je 5.794 sumnjivih slučajeva, prenosi Xinhua.

Ukupno je pronađeno 32.799 bliskih kontakata, navodi komisija, dodajući da je među njima 583 ljudi otpušteno sa medicinskog promatranja u nedjelju, a 30.453 slučaja su ostali pod medicinskim nadzorom.

Podaci su također pokazali da je prijavljeno 17 potvrđenih slučajeva od kojih su osam u Hong Kongu, pet u Macau i četiri u Tajvanu.

U inozemstvu, potvrđeni slučajevi prijavljeni su u Tajlandu (7), Japanu (3), Republici Koreji (3), Sjedinjenim Državama (3), Vijetnamu (2), Singapuru (4), Maleziji (3), Nepalu (1) ), Francuskoj (3) i Australiji (4).

Kina je najavila produženje praznika Proljetni festival za tri dana na nedjelju, 2. februara, usred svojih napora za suzbijanje širenja novog koronavirusa.

Fakulteti, osnovne i srednje škole i vrtići u cijeloj zemlji odgodit će početak semestra, kaže se u obavijesti Glavnog ureda Državnog vijeća.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'