Bosna i Hercegovina     | 27.01.2020. 13:41 |

CIKBiH organizirao TAIEX radionicu o finansiranju političkih stranaka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. januara (FENA) - U organizaciji Centralne izborne komisije BiH uz tehničku podršku TAIEX-a (Technical Assistance and Information Exchange predstavlja instrument Evropske komisije za tehničku podršku i razmjenu informacija, odnosno za pružanje kratkoročne tehničke pomoći novim državama članicama te zemljama u procesu pristupanja Evropskoj uniji u oblastima preuzimanja zakonodavstva Evropske unije i njegovog provođenja u domaći pravni sistem) danas je u Sarajevu počela dvodnevna radionica o finansiranju političkih stranaka - dosadašnja iskustva i sljedeći koraci. 

O sistemu revizije finansiranja političkih stranaka u zemljama Evropske unije i preporukama GRECO-a (Grupa članica EU za borbu protiv korupcije) govorit će stručnjaci iz Venecijanske komisije i GRECO-a, eksperti zemalja EU Republike Hrvatske i Republike Slovenije, predstavnici Centralne izborne komisije BiH i Tužilaštva BiH. 

Tokom ove dvodnevne radionice, Bosna i Hercegovina će dobiti EU ekspertizu o finansiranju političkih stranaka. Ideja je najprije procijeniti trenutnu situaciju u BiH, a zatim s učesnicima razmijeniti najbolje standarde i praksu EU-a. Institucije BiH žele upute o sljedećim koracima koje trebaju poduzeti kako bi najbolje uskladili svoje standarde sa standardima EU-a. BiH  također želi ispoštovati preporuke GRECO-a. 

Učesnici radionice su predstavnici Suda BiH, Tužilaštva BiH,Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva finansija BiH, Ureda za reviziju institucija BiH, Direkcije za evropske integracije BiH, Delegacije EU u BiH, OHR-a, Misije OSCE-a u BiH, USAID-a, Centra civilnih inicijativa, Transparency International BiH, Centra za istraživačko novinarstvo, općinske/gradske administracije i političkih stranaka u BiH, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a.                                                                                     

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

LDA Mostar organizira radionicu za mlade poduzetnike

Misija OSCE-a u BiH podržava CIK, upozorava na kršenje Daytonskog sporazuma

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta