Bosna i Hercegovina     | 27.01.2020. 12:43 |

Na područje USK-a u ovoj godini stiglo već oko 1.800 migranata

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 27. januara (FENA) - Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) Nermin Kljajić na prvom ovogodišnjem sastanku Operativne grupe za situaciju s migrantima, potvrdio je kako je na područje ovog kantona u 2020. godini stiglo već oko 1.800 migranata.

-Svakodnevno pratimo priliv migranata i izbjeglica na područje kantona i možemo konstatovati da ih je u januaru stiglo oko 1.800. Taj broj je približan onom iz istog perioda prošle godine, tako da ne možemo reći da se reducirao dolazak ilegalnih migranata u ovaj dio BiH. Trenutno u ovdašnjim privremenim prihvatnim centrima boravi oko 3.600 ljudi, dok je veliki broj migranata koji borave po napuštenim i privatnim objektima - rekao je ministar Kljajić.

Istaknuto je i da se očekuje završetak radova na pripremi migracionog centra Blažuj u Sarajevu, kako bi se pokušala dodatno rasteretiti situacija u Unsko-sanskom kantonu.

-Očekujemo završetak te druge pripremne faze u Blažuju, kako bismo tamo transportovali migrante za koje nema mjesta u privremenim centrima u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši. Svima nam je u interesu da tim ljudima obezbijedimo dostojanstvene životne uslove, odnosno da i dalje kontroliramo sigurnosni i zdravstveni aspekt ove situacije u gradovima i općinama USK - dodao je Kljajić.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić napomenuo je da je cilj prvog ovogodišnjeg sastanka Operativne grupe zapravo početak priprema za dolazak novog migrantskog vala.

-Moramo biti maksimalno spremni, jer pretpostavljamo šta nas očekuje. Zato ćemo tražiti i hitni sastanak u Ministarstvu sigurnosti BiH, kako bismo odredili pravac zajedničkog djelovanja i postupanja. Također, analizirali smo i određene sigurnosne i zdravstvene izvještaje, te utvrdili da je kompletan proces zatvaranja kampa Vučjak uspješno završen - riječi su premijera Ružnića.

Posebna pažnja na današnjem sastanku usmjerena je na proces zaštite ranjivih kategorija, odnosno migrantskih porodica i maloljetnika, te na maksimalni angažman kantonalne i gradskih organizacija Crvenog križa.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Usvojen Nacrt budžeta Unsko-sanskog kantona za 2024. 

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo