Bosna i Hercegovina     | 27.01.2020. 12:23 |

Na javnoj raspravi razmotrene izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama BiH

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 27. januara (FENA) - Predstavnici nadležnih institucija i nevladinih organizacija danas su u Sarajevu učestvovali u javnoj raspravi, koja je vođena u cilju usklađivanja Zakona o javnim nabavkama BiH s EU direktivama.

- Trenutno su u Nacrtu predložene izmjene i dopune ovog Zakona, s kojima ćemo imati antikorupcione odredbe, te veću transparentnost na način da će svi podaci biti objavljeni na portalu javnenabavke.gov.ba. Također, određena postojeća rješenja će se tehnički poboljšati - kazala je stručna savjetnica za legislativu u Agenciji za javne nabavke BiH Anita Knezović.

Na raspravi je ukazano da je Evropska komisija u posljednjem izvještaju o napretku BiH saopćila da je identifikovan čitav niz neefikasnosti, neopravdanog trošenja i nedostataka mehanizama kontrole u sistemu javnih nabavki.

- Predloženim izmjenama nabavka usluga je u skladu s direktivama EU, zatim pristup malih i srednjih preduzeća je poboljšan to jest povećana je transparentnost. Ovo zakonsko rješenje ide u korak s tim da zakonodavstvo o javnim nabavkama u BiH bude u skladu s EU. Međutim, ipak nećemo postići potpunu usklađenost jer za to treba izraditi potpuno novi zakon - rekla je šefica Odsjeka za unutrašnje tržište u Direkciji za evropske integracije BiH Amira Lazović.

Osim usvajanja novog zakona o javnim nabavkama Evropska komisija predložila je da BiH u ovoj godini uspostavi poziciju specijaliziranog službenika za nabavke unutar ugovornih organa.

Raspravu su organizirali udruženje građana „Zašto ne“ i portal javnarasprava.ba. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Strasbourg: Danas rasprava u Vijeću Europe o Kosovu

Eurozastupnik Nemec: Inicirana rasprava o izborima u Srbiji kako bi došlo do neovisne istrage

Hrvatska: Oporba podržava umirovljenje vojnika s 50 godina, desnica za vraćanje vojnog roka.

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo