Magazin     | 27.01.2020. 09:13 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 27. siječnja (FENA) - 

- 1756. Rođen Wolfgang Amadeus Mozart, austrijski skladatelj, prema ocjeni mnogih, jedan od najgenijalnijih skladatelja u povijesti glazbe. Mozart je bio čudo od djeteta, dječak koji je prije poznavao note nego slova i koji je već s tri godine počeo skladati jednostavne pjesmice, a s pet održavati koncerte.

- 1822. Na skupštini u Epidauru grčki ustanici proglasili neovisnost Grčke, koju je Turska priznala 1829. godine.

- 1832. Rođen Lewis Carroll, engleski pisac i matematičar, čije su dvije priče o Alisinim pustolovinama u čudesnom svijetu postale klasici dječje književnosti. 

- 1859. Rođen Friedrich Wilhelm II Viktor Albert, njemački car i pruski kralj. Na prijestolje je stupio 1888., a 1918. je, nakon poraza Njemačke u Prvom svjetskom ratu, primoran da abdicira. Pobjegao je u Nizozemsku, koja ga je odbila izručiti saveznicima radi suđenja za ratne zločine.

- 1865. Španjolska priznala neoisnost Perua.

- 1901. Umro Giuseppe Verdi, talijanski skladatelj, jedan od najvećih glazbenih stvaratelja 19. stoljeća. Svjetsku slavu stekao je operama "Aida", "Otelo", "Travijata", "Rigoleto".

- 1924. Vlada Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca potpisala je u Rimu pakt o prijateljstvu i suradnji s Italijom i sporazum kojim je Rijeka predana Italiji.

- 1926. Engleski pronalazač John Logie Baird je u Londonu prvi put javno demonstrirao televiziju.

- 1945. Sovjetske jedinice oslobodile Auschwitz, nacistički koncentracioni logor u Drugom svjetskom ratu u kojem je ubijeno 1,5 milijuna ljudi, među kojima više od milijun Jevreja. Taj datum obilježava se u Europi kao Dan holokausta.

- 1964. Francuska uspostavila diplomatske odnose s Narodnom Republikom Kinom.

- 1967. Tijekom proba za let na Mjesec u bazi Cape Canaveral, trojica američkih astronauta poginula su u kapsuli svemirskog broda Apolo 1 u kojem je izbio požar.

- 1973. Potpisivanjem mirovnog ugovora u Parizu završen je Vijetnamski rat i okončano vojno angažiranje SAD-a u toj zemlji.

- 1991. Poslanici Sobranja izabrali Kiru Gligorova za predsjednika SR Makedonije.

- 1996. Vojnim udarom u Nigeru oboren je prvi demokratski izabran predsjednik Mahamane Osman.

- 2002. U Nigeriji u seriji eksplozija u vojnom skladištu u Lagosu i požaru izazvanom eksplozijama poginulo više od 1.000 ljudi.

- 2007. Umro bivši predsjednik Indonezije, general Suharto, čija je autoritarna vladavina trajala 32 godine i bila obilježena korupcijom, nepotizom i kršenjem ljudskih prava.

- 2009. Umro John Updike, američki književnik, dobitnik dvije Pulitzerove nagrade za romane "Zeka je bogat" i "Zeka je umro". Među njegovim najpoznatijim djelima su "Kentaur" i "Parovi".

- 2010. Umro Jerome David Salinger, američki romanopisac i pripovjedač, autor kultnog romana "Lovac u žitu". Uz to, njegovo najpoznatije djelo, poznata su i djela "Visoko podignite krovnu gredu, tesari", "Seymour - uvod", Franny i Zooey.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'