Bosna i Hercegovina     | 26.01.2020. 20:52 |

Dodik sutra u Sjevernoj Makedoniji dobija Svetosavsku povelju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. januara (FENA) - Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sutra putuje u dvodnevnu posjetu Sjevernoj Makedoniji.

Dodik će se prvog dana posjete sastati s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim u 17.00 sati, a od 19.00 sati nazočit će Svetosavskoj akademiji gdje će mu biti uručeno najveće priznanje srpskog naroda u Sjevernoj Makedoniji – Svetosavska povelja.

Odluku o dodjeli ovog velikog priznanja jednoglasno je donio Organizacijski odbor za obilježavanje nacionalnog praznika Srba u Sjevernoj Makedoniji "Svetosavska nedjelja 2020", na prijedlog srpske zajednice u toj zemlji, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Svetosavska povelja dodjeljuje se Dodiku za izuzetan doprinos u afirmiranju srpskog nacionalnog pitanja u cijeloj regiji i za značajan doprinos u očuvanju srpstva i srpske kulture i tradicije u Sjevernoj Makedoniji. 

Na Svetosavskoj akademiji predviđeno je obraćanje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kao i predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije Olivera Spasovskog, a svetosavsku besjedu trebalo bi da održi profesor Darko Tanasković.

Drugog dana posjeta Sjevernoj Makedoniji Dodik će obići naselje Kučevište - Skopska Crna Gora, gdje će ga dočekati predsjednik Srpskog kulturnog, prosvjetnog i informativnog centra Bogoljub Ninić.

Nakon obraćanja, Dodik i Ninić nazočit će kulturno-umjetničkom programu u Osnovnoj školi „Ćirilo i Metodije“ u Kučevištu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Kandidati za predsjednika Sjeverne Makedonije predali liste s potpisima potpore

Dodik dostavio Mandiću prijedlog sporazuma o specijalnim vezama

Razriješena dvojica makedonskih ministrira

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo