Najave     | 26.01.2020. 13:22 |

UDIK: Obilježavanje holokausta dužnost svakog odgovornog građanina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. januara (FENA) - Predstavnici Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) prisustvovat će komemoraciji u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, koja će biti održana u ponedjeljak, 27. januara u Sarajevu.

UDIK podsjeća na 27. januar, dan kada se obilježava godišnjica oslobođenja koncentracionog logora Aušvic - Birkenau.

- Milione ljudi su nacisti i njihovi saradnici širom Evrope, u periodu između 1933. i 1945. godine, progonili, tretirali krajnje neljudski, lišili ih dostojanstva i na kraju ubili. Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donijela zvaničnu rezoluciju o obilježavanju ovoga dana, a rezolucija apeluje na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sjećanje na žrtve holokausta. Takođe, ova rezolucija ohrabruje razvoj obrazovnih programa čime se želi pokazati odlučnost da se pomogne u sprečavanju genocida u budućnosti - navode iz UDIK-a.

Koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić smatra da je obilježavanje holokausta dužnost svakog odgovornog građanina. U povodu 75. godišnjice oslobođenja Aušvica, Ćudić ističe da holokaust predstavlja raspon mržnje prema drugom i drugačijem.

- Iz takve surove historije nismo mnogo naučili nego nam se slična ponovila 90-tih godina XX stoljeća. Samo zaboravljanjem ili negiranjem žrtava holokausta, mi ustvari zaboravljamo na antifašizam u našem društvu – navodi Ćudić, saopćeno je iz UDIK-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

UDIK: Protivimo se onima koji zagovaraju Ukrajinu, ali i BiH po mjeri ruskih ideja

Mijatović: Komemoracija u Potočarima je svjetlo u tami

Misija OSCE-a: Propustili smo da izvučemo pouku

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo