Najave     | 25.01.2020. 08:18 |

Edukativna akcija 'Sat kodiranja' – Danas finalno takmičenje u programiranju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Centar za promociju civilnog društva (CPCD) već šestu godinu zaredom organizuje najveću edukativnu akciju u Bosni i Hercegovini "Sat kodiranja", koja se inače provodi širom svijeta.  

Interes za tu akciju u BiH tokom 2019. godine je  nadmašio sva očekivanja – učestvovalo je preko 40.000 djece i mladih iz 45 općina u BiH.

Finalni događaj te edukativne akcije bit će održan danas u Sarajevu na Internacionalnom Burch univerzitetu, gdje će CPCD organizovati  finalno takmičenje u programiranju za šest najuspješnijih škola iz Sarajeva, Mostara i Velike Kladuše. 

Prvi krug takmičenja je održan u okviru najveće akcije učenja u svijetu "Sat kodiranja" koje je implementirana u sedmici edukacije o informatičkim tehnologijma od 9. do 15. decembra 2019. Nakon održanih 393 edukativna događaja u 150 škola, Centar za promociju civilnog društva je organizovao online takmičenje koje je najuspješnim školama donijelo dodatne bodove da se plasiraju kao tri najuspješnije škole u kategoriji osnovnih škola, ili srednjih škola.

Program počinje u 13.00 sati uvodnim obraćanjima organizatora i sponzora, nakon čega će Country Representative Microsofta održati motivacijski govor na temu „Put uspjeha u IT sektoru u BiH“ i time otvoriti događaj. Od 14.00 sati počinje takmičenje za osnovne i srednje škole, a u 16.30 je ceremonija proglašenja pobjednika i dodjela nagrada, najavljeno je iz CPCD-a.

CPCD je generalni zastupnik akcije "Sat kodiranja" u BiH, ali njena realizacija ne bi bila moguća bez partnera koji od 2014. godine podržavaju akciju a oni su Microsoft BiH, BH Telecom, Internacionalni Burch Univerzitet, Vijeće mladih FBiH, Američki korneri u BiH i ministarstva obrazovanja u BiH.

Centar za promociju civilnog društva od 2014. godine implementira globalnu akciju kodiranja - Hour of Code. "Sat kodiranja" je jednosatni uvod u računarstvo, osmišljen za demistifikaciju kodiranja i kao dokaz da svako može naučiti osnove programiranja, perspektivnog i vrlo traženog profesionalnog poziva. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Održana regionalna diskusija o nasilju i prijetnji u online prostoru u BiH, Crnoj Gori i Srbiji

Savjetodavno tijelo VMBiH poziva poslanike NSRS da ne usvoje zakon o radu neprofitnih organizacija

Savjetodavno tijelo VMBiH poziva poslanike NSRS da ne usvoje zakon o radu neprofitnih organizacija

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!